spot_img
23.6 C
București
marți, august 9, 2022
AcasăExterneStatele Unite îl vor elibera pe spionul israelian Jonathan Pollard

Statele Unite îl vor elibera pe spionul israelian Jonathan Pollard

-

Spionul israelian Jonathan Pollard, arestat în 1985 și condamnat la închisoare pe viață în 1987 în Statele Unite, va fi pus în libertate pe 21 noiembrie, au anunțat marți avocații săi, potrivit AFP, transmite Agerpres.

- Reclama -

„Comisia de eliberare condiționată a emis un aviz acordând punerea în libertate clientului nostru pro bono Jonathan J. Pollard”, au precizat avocații săi Eliot Lauer și Jacques Semmelman, într-un comunicat, precizând că el va fi eliberat pe 21 noiembrie.

Potrivit acestora, decizia a fost luată în unanimitate de cei trei membri ai comisiei independente. Pe 7 iulie, a avut loc o audiență la centrul federal de detenție Butner, în Carolina de Nord (sud-estul Statelor Unite), unde Jonathan Pollard este închis.

Spionul era eligibil pentru eliberare condiționată în noiembrie 2015, iar administrația Barack Obama a făcut cunoscut joi că nu se va opune.

„Decizia nu este legată de recentele evoluții din Orientul Mijlociu”, au afirmat avocații săi, referindu-se implicit la acordul asupra programului nuclear iranian încheiat pe 14 iulie între marile puteri și Teheran.

Dacă această eliberare condiționată nu ar fi fost acordată, Jonathan Pollard ar mai fi petrecut încă 15 ani în spatele gratiilor, au subliniat avocații săi, care s-au arătat „recunoscători și încântați” de apropiata lui eliberare.

Jonathan Pollard le-a încredințat avocaților săi misiunea să anunțe că „așteaptă cu nerăbdare” să o reîntâlnească pe soția sa, Esther.

Spionul a fost condamnat în SUA pentru spionaj în beneficiul Israelului, iar cazul său este de ani de zile o sursă de tensiune între Washington și Israel, care consideră prea dură condamnarea la închisoare pe viață pentru spionaj în favoarea unui aliat.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Rețeaua sexuală Epstein, un paravan CIA și/sau Mossad?

0
Podcasterul american Joe Rogan a sugerat, în cadrul emisiunii sale „The Joe Rogan Experience”, că miliardul american Jeffrey Epstein, condamnat pentru abuzuri sexuale, ar...