DNA a scăpat informații bombă despre SRI și adjunctul șefului principalului serviciu românesc de spionaj, generalul Florian Coldea, în referatul prin care cerea Parlamentului reținerea și arestarea deputatului Sebastian Ghiță.
DNA indică că un fost procuror șef a fost chemat la SRI Ploiești după o întâlnire cu Victor Ponta când acesta era premier pentru a da informații despre discuție și că în caz s-ar fi implicat apoi și generalul Coldea.
Scăparea informației de către DNA confirmă implicarea SRI în justiție și politică, dar și monitorizarea atentă a celor două zone.
DNA reproduce declarațiile făcute de Liviu Tudose, la data faptelor procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, în prezent arestat, care a povestit procurorilor despre implicarea SRI și a generalului Florian Coldea personal.
Tudose a precizat şi că a avut o discuţie cu conducerea SRI Prahova despre întânirea cu Victor Ponta, iar la data de 4 martie „cu ocazia bilanţului Parchetului General m-am întâlnit cu dl. Coldea – director adjunct al SRI care mi-a spus că „să nu cedaţi sub nicio formă ofertelor” (n.red- de a fi numit într-un post la DLAF sau la ONPCSP).
Informațiile despre implicarea SRI în dosarul Ghiță nu apar în formula inițială a referatului de reținere și arestare publicat în exclusivitate de Sorina Matei, el apărând în știrea difuzată miercuri de agenția de știri Mediafax.
„Am fost surprins de dorinţa dumnealui de a mă vedea şi la acel moment nu am ştiut pentru ce. Menţionez faptul că după ce Ghiţă Sebastian mi-a spus că fostul prim-ministru, Victor Ponta, dorea să mă vadă, m-am dus într-o zi de luni la Palatul Victoria şi m-am gândit inclusiv la discuţia de la nuntă cu privire la invitaţia pe care i-o făcusem la un concert de pian. În cursul discuţiei de 1-2 minute pe care am avut-o cu primul-ministru acesta m-a întrebat cum ar fi dacă mi-ar propune un post la DLAF sau la ONPCSP. I-am spus că în principiu aş fi de acord, dar condiţionat de cunoaşterea unor minime date (…). Eu am perceput această întrevedere cu fostul prim-ministru ca o chestiune neserioasă, mai mult decât atât pentru că eram surprins şi am şi verificat pe internet situaţia posturilor pentru Oficiul de Spălare a Banilor şi am constatat că toate posturile au fost complete. Nu am verificat şi la DLAF”, mai detaliază procurorul.
„Îmi explic faptul că insistenţele domnului Sebastian Ghiţă de a avea întrevederi cu fostul prim ministru şi fostul ministru al Justiţiei ar fî putut fî justificate de captarea atenţiei mele probabil pe ceea ce intuiesc eu, el îşi dădea seama de faptul că se va ajunge la preşedintele Consiliului Judeţean în cursul cercetărilor. Consider că insistenţele domnului Sebastian Ghiţă cu privire la promovarea sau mutarea mea au fost total neserioase şi argumentez acest lucru prin ambiguitatea exprimării primului-ministru „ce ar fi dacă aş ocupa o funcţie la DLAF sau la ONPCSB”, iar pe de altă parte îl cunoşteam pe Ghiţă Sebastian ca fiind un „fanfaron”, le-a spus Liviu Tudose judecătorilor.