Sputnik: „Iohannis la Trump – banii statului și mesagerul primit de Dragnea”

0
16

Chiar în ziua întâlnirii de la Casa Albă, Liviu Dragnea l-a primit pe cel mai important om de lobby american, cel care transmite pretențiile concrete ale puterii care conduce SUA. Pe pagina sa de Facebook, președintele PSD a postat poze de la întâlnirea pe care a avut-o în biroul său de la Camera Deputaților cu „geostrategul” George Friedman, președintele Stratfor, o importantă companie de analiză strategică, ale cărei analize sunt bine promovate de presa internațională, scrie portalul rusesc Sputnik.

„Discuțiile cu geostrategul George Friedman au adus în prim plan poziția Romaniei în spațiul euro-Atlantic și parteneriatul strategic cu SUA”, scrie Dragnea în postare, declarând că a fost „o reală plăcere schimbul de idei cu unul dintre cei mai renumiți analiști din lume, care a apreciat planurile noastre de dezvoltare în zona Mării Negre”, dar, atenție — „și premisele care stau la baza Fondului Suveran de Dezvoltare”.

Sputnik comentează: Concret, în fața lipsei acerbe de explicații coerente în legătură cu acest Fond, se înțelege clar doar că e vorba de banii statului — ca de obicei cel mai puternic magnet pentru „privați”, dar mai ales pentru „investitorii strategici”. Singura asociere care se poate face este cu Fondul Proprietatea, cel care, după cea înghițit sume colosale din banii statului și deține într-un fel greu de înțeles acțiuni colosale, ei bine a ajuns in proprietatea străinilor, a americanilor mai precis — și este administrat de americanii de la Franklin Templeton. În plus, CA este reprezentat de trei personaje străine, printre care fostul ambasador SUA, Mark Gitenstein. Recent, am scris despre acțiunea prin care Fondul Proprietatea, controlat de americani, a blocat construcția reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă — ceea ce ar fi dus la o independență energetică a Romaniei aproape totală. Asta se leagă și cu un alt punct al actualei vizite a lui Friedman — planurile noastre de dezvoltare în zona Mării Negre”. Să amintim că noua administrație americană se bazează pe puternicul grup al producătorilor de energie și exploatării de resuerse energetice, numele șefului diplomației americane, Rex Tillersson, fiind asociat cu numele puternicului grup Exxon Mobile. Exxon exploatează în Marea Neagră, Exxon este și principalul exploatator al gazelor de șist.