Spre un Brexit fără acord

0
128
KANDY, CENTRAL PROVINCE, SRI LANKA - 2004/12/01: A cup of Lipton Tea steeps at a cafe in downtown Kandy. Sir Thomas Lipton himself set up tea plantations in Sri Lanka in the late 1800s.. (Photo by Jerry Redfern/LightRocket via Getty Images)

Premierul olandez, Mark Rutte, a declarat vineri că i-a transmis şefei executivului britanic, Theresa May, că el nu vede cum s-ar putea ”ciupi” din acordul privind Brexitul pe care l-au convenit Londra şi Bruxelles-ul, dar a fost respins de parlamentul britanic, şi a cerut mediului de afaceri şi instituţiilor din Olanda să intensifice pregătirile pentru un eventual Brexit fără acord, relatează Reuters.

”I-am spus: Nu văd cum poate fi ciupit din actualul acord”, a afirmat Mark Rutte în faţa presei, relatând o discuţie telefonică avută joi cu Theresa May. ”Ea chiar se aşteaptă ca Brexitul să se facă la 29 martie”, a completat premierul olandez, arătând că nu crede în posibilitatea amânării ieşirii Regatului Unit din UE după această dată deja stabilită conform articolului 50 din Tratatul UE.

Mark Rutte a ţinut să amintească faptul că Brexitul, indiferent că va fi cu sau fără un acord, va dăuna Olandei, care este un partener comercial major al Regatului Unit. Brexitul ”va provoca perturbări şi încercăm să reducem la minimum efectele” lor, prin urmare ”trebuie să privim realitatea şi să ne pregătim pentru toate scenariile”, a subliniat şeful guvernului olandez. ”Să sperăm la ce este mai bine şi să ne pregătim pentru ce este mai rău”, a mai spus el.

Printre măsurile luate de guvernul olandez pentru eventualitatea unui Brexit fără acord se numără şi angajarea a circa 1.000 de ofiţeri vamali pentru a gestiona controalele la graniţă.

Brexit series for FT.