Scumpirea utilităților și materiilor prime ar putea duce la dispariția de pe piață a unor medicamente fabricate în România. Este semnalul de alarmă tras de Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente- PRIMER. Fabricile de medicamente ar putea opri producţia ca urmare a exploziei preţurilor, chiar şi cu 300% faţă de anul trecut, la utilităţi, materii prime şi materiale necesare fabricării produselor farmaceutice. De exemplu, în cazul paracetamolului există creștere de 278%, iar în cazul fiolelor de 1.000%, spune la RFI, Dragoș Damian, directorul executiv al patronatului. Acesta solicită Ministerului Sănătății să schimbe modul de calcul al prețurilor la medicamente, astfel încât acestea să reflecte variaţiile din economia reală actuală, conform RFI.
Preţurile ingredientelor active utilizate în industria farmaceutică au înregistrat creşteri extraordinare, comparativ cu anul anterior, transmite PRIMER. Paracetamolul are un cost mai ridicat cu 278%, Carbamazepina s-a scumpit cu 197%, iar preţul pentru Fitomenadionă (vitamina k1) a crescut cu 110%, acestea fiind doar câteva exemple de majorări semnificative”, mai arată patronatul.
În ceea ce priveşte preţurile materiilor prime necesare fabricării produselor farmaceutice şi acestea au crescut simţitor, cu până la 150%, faţă de anul trecut: Amidon porumb modificat – 155%; Acid benzoic – 147 %; Carbonat de calciu – 112%; Acid clorhidric diluat – 107%; Hidroxid de sodiu – 92%.
Mai mult decât atât, unele materii prime s-au scumpit şi cu 1.570%, cum este cazul excipientului Gumă arabică, producătorii de medicamente confruntându-se, astfel, cu o situaţie generalizată a costurilor majorate, care vizează toate categoriile de materiale şi materii prime folosite in industria farmaceutică.
La acestea se adaugă şi presiunea scumpirilor record la energie electrică şi gaze naturale, din ultimii doi ani, componente esenţiale care se reflectă în costurile de producţiei ale medicamentelor, cu procente năucitoare de aproape 300% la sută în cazul energiei electrice, respectiv 258% pentru gaze naturale.
Consecinţele negative ale acestor scumpiri uriaşe vor fi resimţite, mai ales, de pacienţii români, care vor fi afectaţi de dispariţia anumitor medicamente din farmacii, pentru ca nu vor mai putea fi fabricate din cauza creşterii continue şi tot mai accentuate a preţurilor la materiile prime şi utilităţi.