Comandat de PNL Filiala Maramureș
Executat de Flux 24 Media Communications
Cod AEP 21240015
Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean de Urgență ” Dr. Constantin Opriș” Baia Mare este astăzi una dintre cele mai moderne din țară. Accesul principal este deja finalizat, iar în următoarea săptămână se va da drumul la noua zonă de recepție. A fost reabilitată și modernizată și Unitatea de Primiri Urgențe Pediatrie, care astăzi oferă cele mai moderne condiții micuților pacienți. UPU funcționează și acum, nici o secundă activitatea nu a fost întreruptă, s-a lucrat etapizat pentru a nu perturba accesul cetățenilor la serviciile medicale.
Ionel Bogdan, președintele Consiliului Județean Maramureș, candidat la funcția de primar al municipiului Baia Mare: „S-a folosit tarchet, nu parchet, acesta având o rezistență mult mai mare. S-a lucrat cu atenție la fiecare detaliu. Există chiar și lumini sub canapele, încât tot spațiul să fie mai primitor, având în vedere că aici vin oameni care nu își doresc acest lucru. Canapelele din zona de recepție sunt dotate cu prize, zona este dotată cu televizoare, totul este modern și la standarde înalte de calitate„.
Urgențele pediatrice sunt gestionate într-o unitate modernă și primitoare
„Am gândit un perete special, pe care copiii pot să deseneze. Toate zonele sunt acum la standarde moderne. Nu doar cele pentru pacienți, ci inclusiv vestiarele și băile pentru personal. Este foarte important să oferim condiții decente pentru medicii, asistenții și infirmierii care se dedică întru-totul pacienților. Au fost refăcute instalațiile, pereții, tavanele, climatizarea, totul. S-a renovat integral și ce se vede și ce nu se vede, acum se realizează finisajele. Există un circuit prin care se poate ajunge înapoi în sala de intervenții minore. Urmează să se aducă săptămâna viitoare și mobilierul. Avem și sala de resuscitare, finalizată în proporție de 90%”,arată Ionel Bogdan.
Spitalul Județean de Urgență este independent energetic datorită investițiilor în panouri fotovoltaice
Schimbările majore și invențiile din ultimii trei ani la Spitalul Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare se văd, dar se și simt, inclusiv la cheltuieli. Spitalul este independent energetic pe timp de vară și în proporție de 70% pe timp de iarnă: „Panourile voltaice acoperă energia în proporție de 100% vara și 70% iarna. Sunt containerele frig, stații de oxigen, am realizat aici foarte multe lucruri atât pentru pacienți, cât și pentru personalul medical, auxiliar și pentru o mai eficientă funcționare a unității. Se vor face șarpantele pe clădirile din curte și panourile se vor muta acolo, urmând să se amenajeze parcare în locul actual al panourilor„, a spus Ionel Bogdan.
Alexandru Oros, managerul Spitalului Județean de Urgență „ Dr. Constantin Opriș”: „Am avut 280 de prezentări în 24 de ore. Am făcut totul în așa fel încât așteptarea să fie cât mai plăcută. Structura Unității de Primiri Urgențe cuprinde 300 de angajați. Este important să își poată desfășura activitatea în condiții optime. Există zona administrativă cu birouri, camere de gardă, cabinetele medicilor, toate spațiile au beneficiat de lucrări de modernizare. Una dintre cele mai mari probleme ale spitalului azi este lipsa locurilor de parcare. Prin mutarea panourilor pe clădirea spitalului, care va avea loc vara aceasta, vom extinde în loc parcarea spitalului”.
Peste 110 milioane de euro pentru 12 proiecte finalizate, în lucru sau în diverse stadii de implementare doar la cele două spitale din Baia Mare aflate în subordinea Consiliului Județean Maramureș:
1. Sistem de detectare/semnalizare/alarmare a concentrației de oxigen și modernizarea/extinderea infrastructurii electrice și de fluide medicale la Spitalul Județean. Valoare: 2 milioane euro. Finalizat în decembrie 2023.
2. Secție nouă de Terapie Intensivă la Spitalul de Boli Infecțioase și Psihiatrie Baia Mare. Valoare: 2 milioane euro. Finalizat în septembrie 2022.
3. Dotarea Spitalului de Boli Infecțioase și Psihiatrie Baia Mare cu echipamente și materiale destinate reducerii riscului de infecții nosocomiale. Valoare: 705 mii euro. Stadiu: în implementare.
4. Parc fotovoltaic la Spitalul Județean. Valoare: 1,63 milioane euro. Finalizat în decembrie 2023.
5. Althera: singurul Centru de Terapii Alternative din România, destinat copiilor cu nevoi speciale, în județul Maramureș, în subordinea secției pentru sănătate mintală a Spitalului Județean. Valoare: 3,5 milioane euro. Finalizat în iunie 2023.
6. Modernizarea și dotarea ambulatoriului integrat al Spitalului Județean. Valoare: 3,3 milioane euro. Stadiu: în execuție.
7. Extinderea și dotarea ambulatoriului integrat al Spitalului de Boli Infecțioase. Valoare: 3,6 milioane euro. Stadiu: în curs de execuție, termen de finalizare noiembrie 2024.
8. Dotarea și renovarea cabinetului de planificare familială din cadrul Spitalului Județean. Valoare: 143,6 mii euro. Stadiu: în curs de execuție, se finalizează în această vară.
9. Dotarea compartimentului de terapie intensivă neonatală din cadrul Spitalului Județean cu aparatură medicală de înaltă performanță. Valoare: 1 milion euro. Stadiu: în faza de achiziție a dotărilor, termen de finalizare luna septembrie 2024.
10. Digitalizarea Spitalului Județean: pacienții vor putea să se programeze online, dar și să își consulte dosarul de pacient printr-un singur click! Valoare: 1 milion euro. Stadiu: Este aprobată cererea de finanțare, se așteaptă contractarea.
11. Construirea unui nou bloc operator la Spitalul Județean. Valoare: 91 milioane euro. Stadiu: urmează depunerea cererii de finanțare.
12. Tinerii maramureșeni pot fi studenți la Universitatea de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, în cadrul extensiei deschise în Baia Mare. Această reușită este o premieră pentru județul Maramureș. În 2023 au trecut examenul cu brio primii 60 de studenți.
„Vrem să facem multe lucruri și sunt sigur că vom avea un parteneriat în continuare, un parteneriat sănătos pentru comunitate; împreună cu Gabriel Bogdan Ștețco, cu colegul meu care, cu ajutorul dumneavoastră și al lui Dumnezeu va ajunge președintele Consiliului Județean Maramureș, un om care cunoaște proiectele de dezvoltare și lucrează cot la cot cu mine pentru a le finaliza pe toate.
Într-un parteneriat între Primăria Baia Mare, Consiliul Județean Maramureș, Spitalul Județean și Facultatea de Medicină și Farmacie vom reuși să construim acel corp pe care îl avem în plan și care va duce dezvoltarea acestui spital la un nou nivel de dezvoltare, inclusiv universitar. Vrem să avem și Facultate de medicină, nu doar cea de asistenți medicali!”, a declarat Ionel Bogdan, președintele Consiliului Județean Maramureș, candidat la funcția de primar al municipiului Baia Mare.