spot_img
19.7 C
București
sâmbătă, noiembrie 2, 2024
AcasăAnalizeSpionul otrăvit în UK, noua Mata Hari și umbrela bulgărească

Spionul otrăvit în UK, noua Mata Hari și umbrela bulgărească

-

- Reclama -

La fel ca în timpul Războiului Rece, un fost spion rus aflat în slujba Majestăţii Sale, arestat în Rusia apoi eliberat în timpul unui schimb de spioni în 2010, a fost otrăvit în mod misterios, au anunţat luni mass-media britanice, citate marţi de AFP conform Agerpres.

- Reclama -

- Advertisement -

Acest nou caz a reamintit imediat de ”cazul Litvinenko”, de la numele fostului agent FSB (serviciile secrete ruse) şi opozant al lui Vladimir Putin, otrăvit în 2006 la Londra cu poloniu-210, substanţă radioactivă extrem de toxică.

De data aceasta, un bărbat de circa 60 de ani a fost spitalizat duminică ”într-o stare critică” la Salisbury, în sudul Marii Britanii, a anunţat poliţia din Wiltshire, fără a-i dezvălui identitatea, la fel ca o femeie de vreo 30 de ani care se afla cu el. Ambii au fost găsiţi inconştienţi pe o bancă, în centrul comercial Salisbury.

- Advertisement -

Femeia este fiica acestuia, scrie Daily Mail.

”Cele două persoane, despre care se crede că se cunoşteau, nu prezentau nicio rană vizibilă. Ele sunt tratate pentru o presupusă expunere la o substanţă toxică”, a precizat poliţia.

Bărbatul ar fi fost otrăvit cu fentanyl, un puternic opiaceu, a relatat cotidianul The Guardian.

Potrivit BBC, este vorba despre Serghei Skripal, un fost colonel al serviciilor de securitate ruse. Acuzat de spionaj în favoarea Marii Britanii, el a fost condamnat la 13 ani de închisoare în Rusia, în 2006.

El fusese plătit cu 100.000 de dolari pentru a furniza serviciilor de informaţii britanice MI6 numele unor agenţi ruşi prezenţi în Europa, potrivit BBC.

Împreună cu alţi trei agenţi ruşi, el a făcut obiectul unui schimb, în 2010, contra a zece agenţi ai Kremlinului expulzaţi de Washington, printre care Anna Chapman, o tânără femeie de afaceri rusă, supranumită la New York ”noua Mata Hari”. Acest schimb, în urma căruia el s-a refugiat în Marea Britanie, a fost cel mai important de după Războiul Rece.

Cazul aminteşte de otrăvirea lui Aleksandr Litvinenko, care a fugit din Rusia la Londra, împreună cu familia sa, în octombrie 2002. Aici, el i s-a alăturat miliardarului Boris Berezovski, duşman înveterat al lui Vladimir Putin, el însuşi decedat în circumstanţe neelucidate în martie 2013.

Litvinenko colabora cu serviciile secrete britanice şi ancheta asupra unor eventuale legături între Kremlin şi reţelele mafiote. Potrivit concluziilor anchetei desfăşurate de justiţia britanică după moartea lui, el a fost otrăvit când bea un ceai împreună cu Andrei Lugovoi şi Dmitri Kovtun, originari din Rusia, la Hotel Millenium, în centrul Londrei.

Un alt caz de crimă survenit la Londra pe fondul Războiului Rece nu a fost nicicând rezolvat. La 7 septembrie 1978, scriitorul disident bulgar Gheorghi Markov a fost înţepat cu o umbrelă lăsată să cadă de un bărbat, în timp ce se afla pe Podul Waterloo.

Cuprins de o puternică febră în seara aceleiaşi zile, Gheorghi Markov a decedat patru zile mai târziu la spital fără a fi interogat de poliţie. În timpul autopsiei, o capsulă plină cu o otravă puternică, ricina, a fost descoperită în piciorul victimei.

În 2002, Oleg Kalughin, fost general KGB, a afirmat că sovieticii au furnizat arma crimei la cererea dictatorului bulgar Todor Jivkov. O anchetă judiciară deschisă în Bulgaria a fost clasată fără urmări în 2013.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img