Spioancă chineză la Departamentul american de Stat

0

O diplomată americană, acuzată că a furnizat informaţii agenţilor de informaţii chinezi, în schimbul a mii de dolari bani lichizi şi a numeroase cadouri, a fost inculpată pentru a minţit în legătură cu contactele sale cu spionii, relatează AFP.

Potrivit Departamentului american de Justiţie, Candace Marie Claiborne a primit bani în schimbul informaţiilor secrete şi era la curent cu faptul că cei doi chinezi cu care avea contacte în mod regulat atunci când lucra pentru diplomaţia americană făceau parte din serviciile de informaţii.

Pe lângă bani, femeia de 60 de ani a primit un iPhone. Însă majoritatea „cadourilor” erau destinate unui tânăr a cărui identitate nu a fost divulgată şi care a locuit cu ea la Beijing şi Shanghai.

Printre altele, spionii chinezi au achitat taxa de studii pentru şcoala de modă pe care a urmat-o bărbatul, chiria pentru apartamentul acestuia, i-au oferit vacanţe şi i-au cumpărat tot ce cerea Claiborne pentru el, de exemplu o maşină de cursut, se arată în plângerea făcută de Parchetul federal din Washington.

Din plângere nu este clar ce informaţii ar fi oferit femeia în schimb.

„Candace Marie Claiborne este o angajată a Departamentului de Stat care are permis de securitate pentru informaţii top secrete şi nu şi-ar fi îndeplinit datoria de a dezvălui contactele sale”, a explicat procurorul-adjunct Mary McCord, într-un comunicat.

Femeia şi-a „folosit funcţia şi accesul la date diplomatice sensibile pentru profitul său personal”, a adăugat ea.

„Când un funcţionar este suspectat de conduită nepotrivită sau de o infracţiune federală (…), anchetăm viguros aceste acuzaţii”, a subliniat şi purtătorul de cuvânt al Departamentului american de Stat, Mark Toner.

Candace Marie Claiborne, care a intrat în diplomaţie în 1999 şi care se confrunta cu probleme financiare majore, a fost arestată marţi şi a pledat nevinovată miercuri pentru faptele care îi sunt reproşate.