spot_img
10.3 C
București
sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăAnalizeSpaniolii și catalanii în stradă/ Mario Vargas Llosa: O nouă Bosnie

Spaniolii și catalanii în stradă/ Mario Vargas Llosa: O nouă Bosnie

-

La acest sfârşit de săptămână, în toată Spania au loc demonstraţii. Protestează atât adepţii cât şi criticii planurilor de independenţă ale catalanilor, transmite Deutsche Welle.

default

Susţinătorii dialogului dintre Madrid şi Barcelona sunt chemaţi să se adune în faţa primăriilor locale. Pe fundalul confruntărilor dintre autorităţile spaniole şi cele catalane, un apel anonim a reuşit să mobilizeze neaşteptat de mulţi oameni. Petiţia online publicată pe pagina change.org a fost semnată, în doar câteva ore, de peste 9000 de persoane. „Spania este mai bună decât conducătorii ei”, se menţionează în textul online. Toţi spaniolii au fost chemaţi să se adune sâmbătă după-amiază în faţa primăriilor, îmbrăcaţi în alb.

- Advertisement -

În paralel este programat şi un „marş patriotic” al susţinătorilor unei Spanii nedivizate, care se va desfășura la Madrid. Laureatul premiului Nobel pentru Literatură, Mario Vargas Llosa, a anunţat că va participa duminică la o demonstraţie similară, la Barcelona. Campania de independenţă a catalanilor a fost calificată de scriitor ca fiind o „boală”, el avertizând şi asupra apariţiei „unei noi Bosnii”.

Declararea independenţei săptămâna viitoare?

- Advertisement -

Parlamentul regional catalan ar putea declara independenţa chiar în cursul săptămânii viitoare. Sedinţa parlamentară programată pentru luni a fost interzisă de justiţia spaniolă. Următoarea şedinţă ar putea să aibă loc marţi după-amiază. Rămâne de văzut dacă liderul catalan Carles Puigdemont va declara independenţa sau se va limita numai la prezentarea următorilor paşi pe care îi va face guvernul său. Pe ordinea de zi nu figurează decât teme referitoare la „situaţia politică actuală”.

Carles Puigdemont Carles Puigdemont

La referendum, 90 la sută din participanţi au votat în favoarea separării de Spania. Rata participării la vot a fost de 43 de procente. Guvernul de la Madrid a încercat să împiedice desfăşurarea scrutinului, declarat de altfel ca fiind ilegal de către justiţia spaniolă. Poliţiştii au închis centrele de votare, au confiscat buletinele de vot şi i-au împiedicat pe catalani prin intervenţii violente să îşi exprime opţiunea. De abia vineri, un repezentant al autorităţilor de la Madrid şi-a cerut scuze pentru acţiunile în forţă ale poliţiei, în urma căreia au fost rănite sute de persoane.

Guvernul spaniol nu îşi doreşte mediatori internaţionali

Solicitările guvernului catalan de a apela la meditatori internaţionali pentru soluţionarea crizei au fost respinse de Madrid: „Guvernul spaniol trebuie să apere statul de drept împotriva regionalizării, care ar afecta grav structurile statului”, a declarat ministrul spaniol de externe Alfonso Dastis pentru revista germană „Der Spiegel”. Prin urmare, el nu consideră că mediatorii internaţionali ar fi „de ajutor”.

Pentru a răspunde provocărilor unei eventuale declaraţii de independenţă, guvernul condus de Mariano Rajoy dispune de destule „posibilităţi legale”, pe care le poate decide alături de partidele constituţionale din legislativul de la Madrid. „Guvernul este deschis pentru orice discuţii care să vizeze posibile soluţii şi reforme”, a mai declarat Dastis, citat de săptămânalul „Der Spiegel”.

Caixa s-ar putea muta din Catalonia independentăCaixa s-ar putea muta din Catalonia independentă

Dacă se va ajunge totuşi la separarea Cataloniei de Spania, atunci întreaga zonă euro se va confrunta cu o problemă, a mai spus diplomatul spaniol. Dar nu vom asista la un al doilea Brexit, pentru că nimeni nu va recunoaşte independenţa unui eventual stat catalan. Dastis s-a mai referit şi la urmările economice pe care le-ar avea secesiunea pentru Spania.

Vila susţine „armistiţiul”

În urma anunţurilor făcute de mai multe bănci şi firme care, în cazul independenţei Cataloniei, îşi vor muta sediile, reprezentantul guvernului catalan în relaţiile cu patronatul, Santi Vila, a mai domolit spiritele. Considerat ca fiind un apropiat al liderului catalan Carles Puigdmont, Vila a solicitat un „armistiţiu” cu Madridul şi a adăugat: „aceasta înseamnă că în următoarele ore şi zile nu vom lua decizii care ar putea deveni ireparabile.”

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img