spot_img
32.9 C
București
sâmbătă, iunie 22, 2024
AcasăAnalizeSpania vrea să ia din taxele impuse companiilor energetice și băncilor 6...

Spania vrea să ia din taxele impuse companiilor energetice și băncilor 6 miliarde de euro

-

Guvernul Spaniei intenţionează să obţină până în 2024 aproximativ şase miliarde de euro din taxele impuse companiilor energetice şi băncilor, după amendamentele adoptate în Parlament, a anunţat ministrul Bugetului, Maria Jesus Montero, transmite Reuters conform Agerpres.

„Ne aşteptăm la venituri de 1,7 miliarde de euro din taxa pe profiturile excepţionale ale firmelor din energie şi 1,3 miliarde de euro din taxarea băncilor, în total trei miliarde de euro pe an”, a declarat Montero.

- Advertisement -

Spania a aprobat până în 2024 taxe temporare pe profiturile excepţionale ale firmelor din energie şi băncilor şi iniţial spera să obţină şapte miliarde de euro, bani cu care urma să finanţeze subvenţiile acordate gospodăriilor pentru a face faţă presiunilor asupra costului vieţii.

Grupul spaniol Repsol a anunţat săptămâna trecută că va contesta în justiţie noua taxă introdusă de autorităţile de la Madrid pe profiturile excepţionale ale companiilor energetice, susţinând că încalcă legislaţia spaniolă şi a Uniunii Europene.

Repsol a estimat că taxa va reprezenta un cost de 450 milioane de euro (481,6 milioane de dolari) asupra activităţilor companiei din 2022.

„Repsol consideră că taxa nu este compatibilă cu Constituţia Spaniei şi legislaţia UE şi, prin urmare, va urma căile legale adecvate pentru anularea sa şi, după caz, rambursarea sumelor colectate”, a informat Repsol în declaraţia auditorului ataşată la rezultatele sale financiare din 2022.

În noiembrie, Banca Centrală a Spaniei estimata că până în 2024 Guvernul va obţine în mod combinat cinci miliarde de euro din taxe, după ce Parlamentul a exceptat de la plata taxei activităţile reglementate pe plan intern şi operaţiunile din străinătate ale companiilor.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img