SPANIA, INSTABILĂ: Alegeri anticipate pentru a 4 oară în 4 ani

0
24

Spania se va întoarce la urne la 10 noiembrie pentru a patra oară în patru ani, şeful guvernului socialist Pedro Sanchez nereuşind să obţină sprijinul necesar pentru menţinerea sa la putere, notează AFP conform Agerpres.

„Ţara este sortită să organizeze noi alegeri la 10 noiembrie”, a recunoscut marţi Pedro Sanchez după ce a fost primit de regele Spaniei, Felipe al VI-lea.

„Rezultatul consultărilor cu regele este clar: nu există nicio majoritate în Camera Deputaţilor care să poată garanta formarea unui guvern”, a adăugat socialistul care a câştigat ultimul scrutin de la 28 aprilie, dar fără să obţină majoritatea absolută.

Anterior, palatul regal anunţase că suveranul nu va propune un candidat la funcţia de şef al guvernului, deoarece niciunul „nu beneficiază de spirjinul necesar pentru a obţine votul de încredere în Camera Deputaţilor”.

Spania suferă de instabilitate de când sistemul bipartit s-a spart, în 2015, odată cu intrarea în Parlament a radicalilor de stânga din Podemos şi a liberalilor din Ciudadanos. Parlamentul este şi mai fragmentat după emergenţa formaţiunii de extremă dreapta Vox la ultimele alegeri.

Noul impas politic va conduce la dizolvarea automată a parlamentului la 23 septembrie, data limită fixată pentru învestirea unui şef al guvernului, şi convocarea celui de-al patrulea scrutin în patru ani.