S&P: Brexitul ar putea lovi Europa de Est și va crește dominația Germaniei și Franței

0
3587

Riscul încetinirii ritmului de creștere economică în Europa Centrală și de Est (ECE) a început să se amplifice în urma votului pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, a apreciat miercuri agenția de evaluare financiară Standard & Poor’s, transmite Reuters conform Agerpres.

În prezent, Standard & Poor’s are perspective negative pentru trei din cele 17 ratinguri atribuite statelor din ECE, Polonia, Croația și Muntenegru, și perspective stabile pentru restul de 14 ratinguri suverane, inclusiv pentru ratingul României.

„În condițiile în care electoratul britanic a decis să iasă din UE la referendumul consultativ din 23 iunie, S&P Global Ratings crede că riscurile de încetinire a creșterii economice au început să se amplifice în regiunea CEE. Mai important, Brexit-ul ar putea exacerba incertitudinea politică din CEE pe mai multe fronturi”, se arată într-un raport al agenției de evaluare.

„Țările din grupul Vișegrad (Polonia, Cehia, Ungaria și Slovacia) dar și țări din Europa de Sud-Est precum Bulgaria, Croația și România ar putea să fie îngrijorate de posibilitatea creșterii dominației țărilor din zona euro, în special a Franței și Germaniei, ceea ce ar complica și mai mult procesul de elaborare a politicilor în interiorul UE”, susține S&P.

România beneficiază de un rating BBB-/BBB, cu perspectivă stabilă, de la agenția Fitch, de un calificativ Baa3 (grad investițional) de la Moody’s și de ”BBB minus” cu perspectivă stabilă de la Standard & Poor’s.