spot_img
21.8 C
București
luni, iulie 22, 2024
AcasăhighlightS&P: Brexitul ar putea lovi Europa de Est și va crește dominația...

S&P: Brexitul ar putea lovi Europa de Est și va crește dominația Germaniei și Franței

-

Riscul încetinirii ritmului de creștere economică în Europa Centrală și de Est (ECE) a început să se amplifice în urma votului pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, a apreciat miercuri agenția de evaluare financiară Standard & Poor’s, transmite Reuters conform Agerpres.

- Reclama -

În prezent, Standard & Poor’s are perspective negative pentru trei din cele 17 ratinguri atribuite statelor din ECE, Polonia, Croația și Muntenegru, și perspective stabile pentru restul de 14 ratinguri suverane, inclusiv pentru ratingul României.

- Advertisement -

„În condițiile în care electoratul britanic a decis să iasă din UE la referendumul consultativ din 23 iunie, S&P Global Ratings crede că riscurile de încetinire a creșterii economice au început să se amplifice în regiunea CEE. Mai important, Brexit-ul ar putea exacerba incertitudinea politică din CEE pe mai multe fronturi”, se arată într-un raport al agenției de evaluare.

„Țările din grupul Vișegrad (Polonia, Cehia, Ungaria și Slovacia) dar și țări din Europa de Sud-Est precum Bulgaria, Croația și România ar putea să fie îngrijorate de posibilitatea creșterii dominației țărilor din zona euro, în special a Franței și Germaniei, ceea ce ar complica și mai mult procesul de elaborare a politicilor în interiorul UE”, susține S&P.

- Advertisement -

România beneficiază de un rating BBB-/BBB, cu perspectivă stabilă, de la agenția Fitch, de un calificativ Baa3 (grad investițional) de la Moody’s și de ”BBB minus” cu perspectivă stabilă de la Standard & Poor’s.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img