spot_img
13.5 C
București
marți, martie 5, 2024
AcasăDezvaluiriSorina Pintea: Infecțiile intraspitalicești au fost ascunse. Sunt unități medicale care nu...

Sorina Pintea: Infecțiile intraspitalicești au fost ascunse. Sunt unități medicale care nu ar fi trebuit să primească acreditare

-

Ministrul Sănătății Sorina Pintea a declarat duminică, în cadrul emisiunii ”Controverse” realizată de Andrei Bădin, de pe B1 TV, că nu a crescut numărul infecțiilor intraspitalicești, ci abia acum raportarea acestora se face corect. 

INTEGRAL INTERVIUL CU SORINA PINTEA REALIZAT DE ANDREI BĂDIN

- Advertisement -

Referindu-se la controlul pe care l-a demarat recent în toate maternitățile publice și private din Capitală, Sorina Pintea a precizat: ”Mă legasem inclusiv de raportarea infecțiilor intraspitalicești pentru că a apărut acea statistică a Institutului Național de Sănătate Publică și toată lumea a fost alertată că a crescut numărul infecțiilor. Nu. Abia acum se raportează relativ corect”. 

- Advertisement -

Întrebată câte dintre spitalele din România se află în acest moment la standardele europene, Sorina Pintea a precizat că, din punctul său de vedere, există unități medicale care nu ar fi trebuit să primească acreditare. 

”Conform Agenției Naționale de Management în Calitate sunt foarte multe spitale la standarde. Îmi pun și eu întrebarea cum au putut fi acreditate anumite spitale pentru că în această perioadă, de la învestire și până acum, am fost în foarte multe spitale din România.  m-am abținut să fac anumite comentarii, am preferat să tac. (…) Cine le-a acreditat, ori nu era profesionist, ori nu era de bună-credință. (…) Nu și-au făcut datoria. Din punctul meu de vedere, există spitale acreditate care n-ar fi trebuit acreditate. Cred că dacă nu le-am fi acreditat, atunci cineva s-ar fi sesizat și ar fi încercat să rezolve problemele”, a declarat ministrul. 

În legătură cu situaţia de la Maternitatea Giuleşti, Pintea a afirmat că DSP şi MS şi-au făcut datoria limitând sau sistând internările pe o anumită perioadă, chiar dacă s-au creat nemulţumiri pe această temă, inclusiv în rândul celor de la maternitate, care au spus că nu trebuiau luate astfel de măsuri.

„Povestea a început din luna octombrie, când au apărut primele cazuri de bebeluşi infectaţi cu stafilococ auriu care au fost internaţi la Spitalul „Grigore Alexandrescu”, spital care a raportat corect aceste infecţii DSP, care a făcut un control la Maternitatea Giuleşti şi s-au luat nişte măsuri încă din noiembrie. (…) Cei de la maternitate au luat nişte măsuri care se pare că nu au fost suficiente, pentru că se pare că au apărut mai multe cazuri. Ba, mai mult decât atât, după ce s-au implementat măsurile impuse de DSP, au apărut şi alte cazuri, semn că nu a fost suficient. Categoric sunt mai multe cauze, dar asta nu înseamnă că cei de acolo nu trebuie să respecte regulile”, susţine ministrul Sănătăţii.

Pintea a amintit că a fost demarat concomitent un control la toate maternităţile publice şi private din capitală, pentru că s-a considerat că maternităţile sunt o prioritate după ce a apărut acea statistică a Institutului Naţional de Sănătate Publică privind infecţiile din spitale şi toată lumea a fost alertată că a crescut numărul acestora.

„Abia acum se raportează relativ corect. Sper. În acest moment, procentul este 5,2, dar eu cred că încă mai avem lacune în a raporta. Deci, nu a crescut numărul de infecţii, ci în sfârşit ne-am trezit şi raportăm”, a explicat Pintea.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img