spot_img
24.7 C
București
marți, mai 30, 2023
AcasăAnalizeSondajele s-au dovedit false: Erdogan pe primul loc

Sondajele s-au dovedit false: Erdogan pe primul loc

-

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan obține 49,42% din voturi la alegerile prezidențiale după procesarea buletinelor de vot din 99,21% din urne, relatează TRT Haber.

- Reclama -

Principalul său adversar, Kemal Kılıçdaroglu, obține până acum 44,88 la sută.

Anterior, Erdogan, la o întâlnire cu alegătorii de la Ankara, a spus că datele finale ale votului sunt încă necunoscute, dar este încrezător că „treaba se va încheia în primul tur”. Dacă niciun candidat nu câștigă 50% din voturi, al doilea tur de scrutin va avea loc pe 28 mai.

Preşedintele în exerciţiu Recep Tayyip Erdogan a declarat luni că este „în mod clar în frunte” la alegerile prezidenţiale, dar a spus că este gata să respecte un al doilea tur dacă va fi necesar, transmite AFP.

„Chiar dacă rezultatele nu sunt încă publicate, clar suntem în frunte”, a afirmat Erdogan în faţa unei mulţimi de suporteri adunaţi în miezul nopţii (02:30 ora locală, 23:30 GMT) la Ankara.”Respectăm aceste alegeri şi vom respecta următoarele alegeri”, a asigurat el.

„Nu ştim încă dacă alegerile s-au încheiat cu acest prim tur, dar dacă poporul ne va duce în turul doi, vom respecta acest lucru”, a mai subliniat Erdogan.

Pentru prima oară în 20 de ani de când este la putere, şeful statului va fi obligat să participe la un al doilea tur de scrutin, programat pentru 28 mai, împotriva adversarului său social-democrat, Kemal Kiliçdaroglu, aflat în fruntea unei coaliţii de şase partide de opoziţie.

„Indiferent de rezultat, 27 de milioane de oameni au preferat să ne voteze”, a continuat el, în timp ce operaţiunile de numărare a voturilor continuau.

„Cred că vom termina aceste alegeri cu peste 50%” din voturi, a insistat el.”Poporul a ales stabilitatea şi securitatea în aceste alegeri prezidenţiale”.

Recep Tayyip Erdogan a revendicat, de asemenea, majoritatea celor 600 de locuri din Parlament pentru Alianţa Naţională pe care a format-o pentru aceste alegeri parlamentare partidul său AKP cu câteva mici formaţiuni politice naţionaliste şi islamiste.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img