Sondaje nemiloase pentru Angela Merkel

0
482

La două săptămâni după incidentele de la Koln, sondajele sunt nemiloase pentru Angela Merkel. Politica sa de deschidere față de refugiați își găsește tot mai puțin susținători în Germania, scrie corespondentul de la Berlin al ziarului francez le Figaro, transmite Radio France Internationale.

Unul câte unul, semnele negative se acumulează. În Rheinberg, nu departe de Köln, carnavalul din februarie a fost anulat. Autoritățile se tem pentru siguranța procesiunii, care ar trebui să treacă pe lângă un adăpost pentru refugiați. Explicația oficială; solicitanții de azil „nu sunt familiarizați cu carnavalul” și ar putea „să se comporte prost”. În Bornheim, piscina va fi de acum închisă pentru refugiați. Motivul: prea multe femei s-au plâns că au fost deranjate.

Criza refugiaților a pus la colț autoritățile din Germania.

În Landshut, un mic sat din Bavaria, primarul Peter Dreier ales calea cea mai dură ca să-și exprime furia: a trimis la Berlin un autobuz plin cu refugiați. Destinația exactă: Cancelaria Federală.

Potrivit Barometrului realizat de rețeaua TV ARD, 51% dintre germani nu mai cred că Germania „va răzbi” – expresia folosită la sfârșitul verii de cancelara Merkel. Luna trecută , nivelul pesimismului era de 48% iar cel de sprijin de 49%. În ianuarie, doar 44% mai sunt optimiști.

Țara este împărțită în două: pe de o parte, sunt cei care încă lucrează din greu pentru a ajuta la gestionarea problemei, acolo unde este posibil; pe de altă parte, sunt cei care, în tăcere, se îngrijorează.

În cadrul CDU, 40 de deputați dintre cei 311 amenință să depună o moțiune care pledează pentru închiderea frontierelor în calea migranților ilegali.

Situația este în mod clar tensionată. Și, cu mai puțin de doi ani înainte de următoarele alegeri, este de așteptat ca presiunea pusă pe Angela Merkel să se intensifice.

Întrebarea este dacă până atunci mai e suficient timp pentru a depăși criza, În luna martie, trei alegeri regionale din Baden-Württemberg, Renania-Palatinat și Saxonia-Anhalt, vor fi un test important. Rezultatele AFD, partidul populist care a dus campanii împotriva imigrației, vor fi urmărite în mod deosebit.