spot_img
7.4 C
București
vineri, decembrie 9, 2022
AcasăAnalizeSoldați ruși și americani s-au salutat și au făcut poze împreună pe...

Soldați ruși și americani s-au salutat și au făcut poze împreună pe o șosea din Siria

-

Soldaţi americani şi ruşi s-au salutat amical şi au făcut poze împreună în weekend pe o şosea din Siria, într-o demonstraţie neobişnuită de amiciţie între aceste forţe rivale, relatează luni AFP conform Agerpres.

- Reclama -

Statele Unite şi Rusia au desfăşurat trupe în Siria, ţară devastată de războiul ce nu conteneşte din anul 2011 şi în care Washingtonul şi Moscova susţin fiecare tabăra adversă. Războiul început în februarie de Rusia împotriva Ucrainei a exacerbat şi mai mult tensiunile dintre cele două capitale.

Dar sâmbătă dimineaţă, o patrulă americană şi una rusească s-au încrucişat pe un câmp petrolier în apropierea oraşului al-Qahtaniyah, în provincia Hassake din nord-estul Siriei.

Nu este prima dată când drumurile blindatelor ruse şi americane se întâlnesc în acea regiune aflată sub controlul kurzilor. Însă de data aceasta convoaiele s-au salutat amical, în loc să treacă unul pe lângă celălalt fără a se opri.

Soldaţii, unul lângă celălalt, au pozat împreună, zâmbind şi ţinând ţevile armelor îndreptate spre sol. Un rus şi un american au izbucnit în râs în timpul unei conversaţii, iar mai mulţi soldaţi chiar au făcut schimb de ecusoane ale uniformelor.

”Este un moment foarte rar”, remarcă Samuel Ramani, cercetător în relaţii internaţionale la universitatea britanică Oxford.

Soldaţii americani au fost desfăşuraţi în Siria din 2014, în cadrul unei coaliţii internaţionale create pentru a susţine forţele kurde în lupta acestora contra jihadiştilor grupării Statul Islamic.

La rândul ei, armata rusă este angajată din 2015 în sprijinul trupelor preşedintelui Bashar al-Assad. Trupe ruse au fost desfăşurate în nord-estul Siriei la sfârşitul anului 2019, când Damascul a intervenit în sprijinul forţelor kurde, confruntate cu o ofensivă a Turciei vecine.

spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img