spot_img
14.3 C
București
vineri, martie 29, 2024
AcasăDezvaluiriȘmecheria prin care băncile nu plătesc impozit pe profit în România

Șmecheria prin care băncile nu plătesc impozit pe profit în România

-

27 de bănci nu au plătit niciun impozit pe profit în ultimii şase ani.Băncile din ţara noastră nu plătesc impozit la stat decât dacă doresc, ele având un sistem de raportare a profitului foarte complicat, după cum am arătat, în 7 martie 2017, în articolul „Băncile de la noi – vehicul prin care multinaţionalele scot bani din ţară”, citând surse oficiale, demne de încredere. Băncile se folosesc de prevederile legislative speciale şi dedicate sectorului bancar, ca să nu plătească impozitul pe profit, subliniau sursele citate, explicând că este vorba despre deductibilitatea nelimitată a cheltuielilor cu vânzarea de credite neperformante (NPL). Sursele noastre ne-au exemplificat: „Să spunem că o bancă a realizat un profit de 100 de milioane de euro şi a vândut un pachet de NPL de 200 de milioane de euro. În general, banca vinde portofoliile de neperformante cu 5-7% din valoarea lor nominală, dar, potrivit unui studiu, media pe sistem este de 11%, scrie ziarul Bursa.

Aşadar, la NPL vândute de 200 de milioane de euro, banca încasează 22 de milioane de euro, înregistrând o pierdere de 178 de milioane de euro. Această pierdere este integral deductibilă, conform legislaţiei în vigoare. Aşadar, respectiva instituţie încheie exerciţiul financiar cu o pierdere de 78 de milioane de euro, după ce cheltuiala cu vânzarea portofoliului de neperformante este scăzută din profit. Problema este că pierderile se reportează pe următorii ani fiscali, de la an la an, până când banca ajunge la zero, acesta fiind un fenomen ciclic. Astfel, o bancă ce declară profit într-un an, în realitate nu plăteşte niciun impozit, pentru că profitul raportat se compensează cu pierderile din anul anterior. Este un artificiu folosit de bănci ca să nu plătească impozite la stat”.

- Advertisement -

Ziarul BURSA a intrat în posesia unui document care ilustrează situaţia fiscală a unui număr de 46 de bănci, în perioada 2011-2016.
Întrucât tabelul (de aproape cinci pagini, dintre care trei sunt ocupate cu cifra zero la coloana ce reflectă impozitul anual pe profit), conţine o serie de date care ne-au contrariat, arătând pierderi la anumite bănci în anii în care acestea au raportat profit, am încercat să comparăm respectivele informaţii cu cele care apar pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice.
Cifrele sunt diferite!
Am cerut ajutorul experţilor din domeniu, care ne-au explicat că ceea ce raportează băncile, BNR şi MFP sunt rezultatele contabile, iar ceea ce apare în documentul deţinut de noi, pe care îl publicăm în forma în care ne-a parvenit, reprezintă rezultatele fiscale, obţinute după reportarea şi deducerea pierderilor din anii precedenţi.
* În timp ce unele bănci se laudă cu profit contabil, ele înregistrează pierderi fiscale
Tabelul arată discrepanţa, uneori uimitoare, dintre profitul contabil raportat de bănci şi rezultatul fiscal al exerciţiului financiar.
Spre exemplu, Banca Comercială Română (BCR) – care, de altfel, este una dintre cele două instituţii financiare la care ministrul Mişa face referire când spune că a ANAF a finalizat controalele la două dintre bănci, după cum reiese din recentele declaraţii ale lui Andreas Treichl, preşedintele Erste Bank, acţionar majoritar al BCR – a raportat, conform comunicatelor postate pe propriul site, profit net în trei din cei şase ani (în 2011 – 70,9 milioane lei, în 2013 – 591,2 milioane lei, în 2015 – 918,9 milioane lei şi în 2016 – 1,045 miliarde lei), dar situaţia fiscală indică pierderi însemnate (care ajung până la minus 3 miliarde lei, în 2014) în toţi cei şase ani la care facem referire.
Reprezentanţii Erste Bank ne-au transmis luni, că, „în cei zece ani de la privatizare, BCR a înregistrat un profit cumulat de 3,9 miliarde lei şi a plătit 4 miliarde lei statului român în taxe şi impozite”.
Răspunzând unei întrebări adresată în cadrul unei teleconferinţe cu analiştii, şeful Erste Andreas Treichl a spus că nu poate vorbi de fiscalitatea din România fără să se enerveze, ceea ce pare paradoxal.
O altă bancă ce apare în tabelul nostru cu impozit zero în perioada 2011-2016 este Bancpost, cu toate că şi aceasta a avut profit contabil în ultimii doi ani (26 milioane lei în 2016 şi 35,24 milioane lei în 2015), potrivit datelor de pe MFP.
Banca Transilvania, societate listată la Bursă, s-a lăudat cu profit de 1,22 miliarde lei anul trecut, respectiv 2,41 miliarde lei în 2015, dar a raportat pierderi fiscale de -2,3 miliarde lei în 2016 şi de -3 miliarde lei în anul precedent.
Printre băncile care au plătit impozit pe profit în toţi cei şase ani la care ne raportăm se numără Raiffesein Bank, ING Bank şi BCR Banca pentru Locuinţe.
În aceste condiţii, aşa cum afirmă ministrul de resort, 27 de bănci nu au plătit impozit pe profit în perioada 2011-2016, deşi, aparent, nu au făcut evaziune fiscală.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img