spot_img
19.3 C
București
miercuri, octombrie 5, 2022
AcasăAnalizeȘmecheria firmelor mari din România. Cifră de afaceri mare profit mic....

Șmecheria firmelor mari din România. Cifră de afaceri mare profit mic. Sunt bătute de firmele mici și mijlocii

-

In România sunt 2.000 de com­panii mari – firme cu afa­ceri de peste 50 mil. euro şi peste 250 de angajaţi, iar ele generează 52% din cifra de afaceri .Mai exact, din aproape 2.000 de miliarde de lei (410 mld. euro) cifră de afaceri totală din 2021, peste jumătate – 1.035 miliarde de lei (210 mld. euro) – este generată de cele mai mari 2.000 de companii din România, scrie ZF.

Amprenta firmelor mari în economie scade însă când este vorba de alţi trei indicatori urmăriţi de ZF în această analiză realizată pe baza datelor transmise de Registrul Comerţului: profit net, pierdere şi număr de salariaţi. Firmele mari contribuie cu 34% la profit, au 35% din numărul de angajaţi din companii şi generează 28% din pierderi.

După definiţiile oficiale privind împărţirea firmelor dintr-o economie, universul de companii locale mai are 750.000 de microintreprinderi, 47.000 de firme mici şi în jur de 8.000 de firme mijlocii, acel nucleu IMM vital în toate economiile lumii.

Segmentul micro este cel mai numeros ca reprezentare şi generează 13% din cifra de afaceri totală, dar peste o treime din profit, pondere com­parabilă cu cea a firmelor mari.

Dacă adăugăm şi IMM-urile, atunci contribuţia totală la afaceri urcă la 48%, dar la profit merge la 66%, arată analiza făcută de ZF pe baza datelor de la Registrul Co­merţului.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Scandalul banderolelor LGBTQ la Mondialul din Qatar: Serbia, Croația, Portugalia și...

0
Căpitanul selecționatei de fotbal a Serbiei, Dušan Tadić nu va purta banderola de căpitan în culorile curcubeului la proximul Campionat Mondial din Qatar, a...