spot_img
22.1 C
București
miercuri, iunie 19, 2024
AcasăAnalizeSiria avertizează Turcia

Siria avertizează Turcia

-

Guvernul sirian a avertizat joi Turcia împotriva lansării unei operaţiuni militare în regiunea Afrin (nord-vest) şi a afirmat că forţele aeriene siriene sunt pregătite să se apere împotriva unui astfel de atac, relatează Reuters.

‘Avertizăm conducerea turcă că dacă iniţiază operaţiuni de luptă în regiunea Afrin, acesta va fi considerat un act de agresiune al armatei turce’, a declarat ministrul de externe adjunct sirian Faisal Meqdad, potrivit unui comunicat difuzat de media siriene.

‘Forţele aeriene siriene de apărare şi-au restabilit forţa deplină şi sunt pregătite să distrugă ţinte ale aviaţiei turce pe cerul Republicii Arabe Siriene’, a adăugat el.

Ministrul de externe turc Mevlut Cavusoglu a declarat pentru CNN Turk, într-un interviu acordat joi, că Turcia va interveni în regiunea Afrin şi la Manbij pentru a combate miliţiile siriene kurde (YPG).

Forţele turce sunt desfăşurate deja în zone din Siria de ambele părţi ale regiunii Afrin controlate de YPG. Armata siriană deţine controlul la sud.

‘Prezenţa oricărei forţe turce pe teritoriu sirian este total inacceptabilă’, a adăugat Meqdad. El a spus că o acţiune militară a Ankarei ar complica rolul acesteia ca parte a eforturilor diplomatice ar plasa-o ‘la acelaşi nivel cu grupările teroriste’.

Aceste declaraţii survin în contextul în care forţele de securitate turce de la graniţa cu Siria au primit ordin de a se pregăti pentru o posibilă intervenţie în regiunea siriană Afrin, aflată sub control kurd, a indicat joi agenţia turcă de presă Anadolu, citată de Reuters.

Miercuri seara, în cadrul unei reuniuni a Consiliului de securitate naţională, prezidată de către preşedintele ţării, Recep Tayyip Erdogan, s-a ajuns la concluzia că Turcia va lua măsuri ‘imediate’ şi ‘ferme’ pentru a se apăra de ameninţările care provin din vestul Siriei.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img