spot_img
7 C
București
joi, februarie 29, 2024
AcasăAnalizeSinn Fein, fosta aripă politică a Armatei Republicane Irlandeze, a câștigat alegerile făcând...

Sinn Fein, fosta aripă politică a Armatei Republicane Irlandeze, a câștigat alegerile făcând primul pas spre ieșirea din UK

-

Sinn Fein, fosta aripă politică a Armatei Republicane Irlandeze (IRA), a calificat prima sa victorie din istoria Irlandei de Nord drept „un moment definitoriu” pentru regiunea aflată sub control britanic şi a cerut începerea unei dezbateri pe tema reunificării cu Republica Irlanda, la un veac de la „partiţia” insulei.

Sinn Fein (republican, naţionalist) a obţinut 29% din voturi, faţă de 21,3% înregistrate de către Partidul Democratic Unionist (DUP, probritanic), potrivit rezultatelor oficiale, transmite Reuters, care menţionează că, deşi numărătoarea finală nu este încă încheiată, analiştii sunt de părere că Sinn Fein nu mai poate fi ajuns din urmă.

- Advertisement -

„Astăzi reprezintă un moment foarte semnificativ al schimbării. Este un moment definitoriu în politica noastră şi pentru poporul nostru”, a declarat şefa partidului, Michelle O’Neill, fiica unui fost militant al IRA, care a adăugat că, acum, ar trebui să existe o „dezbatere onestă” în jurul obiectivului partidului de unire a teritoriului cu Republica Irlanda.

Întrebată de un jurnalist dacă se aşteaptă să devină primul premier naţionalist irlandez, ea a răspuns: „Poporul a vorbit”.

- Advertisement -

DUP a recunoscut sâmbătă că republicanii din Sinn Fein sunt pe cale să înregistreze o victorie istorică la alegerile locale, transmite AFP.

„Însă victoria Sinn Fein nu va schimba statutul regiunii, dat fiind că un referendum pentru ieşirea din Regatul Unit este la discreţia guvernului britanic şi, cel mai probabil, la ani distanţă, notează Reuters.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img