spot_img
1.6 C
București
sâmbătă, februarie 4, 2023
AcasăAnalizeSingura cale pentru a scoate grânele din Ucraina este portul Odesa, dar...

Singura cale pentru a scoate grânele din Ucraina este portul Odesa, dar Kievul a pus mine. Dacă scot minele, rușii cuceresc Odesa

-

Problema blocadei rusești asupra cerealelor din Ucraina a fost una dintre principalele teme și de la reuniunea Forumului Mondial de la Davos. Din orașul elvețian, Ursula von der Leyen a spus că Rusia folosește aprovizionarea cu alimente ca o armă cu repercusiuni globale, la fel ca în sectorul energetic.„Este o furtună perfectă, în interiorul unei furtuni perfecte”, a spus și David Beasley, directorul executiv al Programului Alimentar Mondial, o agenție a Națiunilor Unite. El a numit situația „absolut critică” și a avertizat: „Vom avea foamete în întreaga lume”, transmite Radio Europa Liberă.

- Reclama -

Războiul și sancțiunile occidentale împotriva Rusiei au făcut ca prețul cerealelor, uleiului de gătit, îngrășămintelor și energiei să crească.

The Economist notează că unii oficiali iau în calcul inclusiv varianta unui convoi internațional care să escorteze navele din și dinspre portul Odesa. James Stavidris, fost comandant suprem al NATO, crede că acest convoi ar trebui organizat sub egida ONU, sub conducerea Turciei.

Însă un astfel de convoi în Marea Neagră nu ar fi deloc simplu de organizat, mai notează revista economică britanică. Rusia deține mai multe sisteme „antimarine”, bazate în Crimeea, care îi permit să domine mare parte din Marea Neagră, de pe uscat.

Iar rușii pot face asta în ciuda scufundării navei sale amiral, Moskva. Forțelor lor navele dețin inclusiv submarine înarmate cu rachete de croazieră Kalibr.

O altă problemă e reprezentantă de faptul că Ucraina și-a minat propriile ape pentru a preveni un atac al Rusiei și nu are capacitatea de a elibera rapid de mine rutele maritime.

Iar dincolo de această capacitate, ucrainenii se confruntă și cu o dilemă de securitate. Dacă ar demina rutele pentru ca vasele cu grâne să poată pleca din portul Odesa, atunci le-ar putea permite rușilor să se strecoare și să atace Odesa.

Pentru ca navele cu cereale să fie protejate, ar fi nevoie de o prezență navală substanțială a NATO. Acest lucru este problematic pentru Turcia, deoarece ar ridica semne de întrebare cu privire la respectarea Convenției de la Montreux din 1936, care reglementează transportul naval prin strâmtorile sale.

spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img