Șeful consiliului de supraveghere al companiei germane Siemens Energy, Joe Koser, a apărat planurile de a continua să facă afaceri cu Rosatom în Ungaria, pe fondul criticilor că o astfel de cooperare aduce profit Rusiei, relatează Bloomberg.
În august, Rosatom a început etapa principală de construcție a două unități de energie la centrala nucleară maghiară Paks-2. Siemens Energy, la rândul său, furnizează tehnologii de siguranță pentru proiect. Corporația de stat rusă a indicat în iulie că consorțiul franco-german Framatome-Siemens continuă să participe la proiect.
Încălcarea contractelor care au fost semnate de compania germană în 2019 ar putea fi foarte costisitoare, a spus Koser într-un interviu pentru Welt.
În prezent, CNE Paks, construită după un proiect sovietic, operează patru unități de putere cu reactoare de tip VVER-440. În 2009, Parlamentul Ungariei a aprobat construirea a două noi unități electrice la centrala nucleară, iar în decembrie 2014, Rosatom și MVM ungar au semnat un contract pentru construirea de noi unități electrice la stație.
Este planificat ca două unități din proiectul VVER-1200 să fie construite la CNE Paks-2. Designerul general a fost compania Atomproekt, care face parte din Rosatom.
Potrivit acestuia, organizațiile neguvernamentale cer ca aceste acorduri să fie abandonate, dar în acest caz Ungaria ar putea da în judecată „pentru sume aproape nelimitate”.
După cum scrie Bloomberg , citând activiști de mediu, germanul Siemens Energy și francezul Framatome au contracte „în valoare de sute de milioane” legate de proiectele Rosatom din afara Rusiei. Fără transferul de tehnologii europene, multe proiecte noi ale corporației ar fi fost oprite, notează agenția.