spot_img
7.2 C
București
marți, decembrie 24, 2024
AcasăAnalizeSică, cheful și demascarea Reacțiunii

Sică, cheful și demascarea Reacțiunii

-

de Bogdan Tiberiu Iacob, preluare Inpolitics

Scandalul chefului cu băuturi fine și trabucuri din guvern, plus încălcarea a cîteva legi și norme din starea de alertă, e departe de a se fi stins. De fapt, el ar putea lua azi o turnură teribilă pentru protagoniști, în frunte cu prim-ministrul Orban, dacă e să luăm în serios un anunț venit chiar din PNL. O turnunră care i-ar putea da lovitura de grație liderului liberal și libertin.

Ce ne-a transmis aseară Tănase Stamule, consilierul premierului Ludovic Orban, în direct la Antena 3, despre cheful din biroul guvernamental:

„Nu era un număr foarte mare de persoane la masă, mai ales că poza era mai pe seară făcută. Am fost şi eu şi i-am urat la mulţi ani premierului, am mâncat o prăjitură. Era ceva normal. Spre seară au rămas un număr de colegi la masă şi unul dintre ei, nu ştiu exact cine, a făcut acea poză. A fost poate o relaxare mai mare, dar miniştrii şi-au plătit amenda, asta este. Nu a căzut foarte bine pentru noi ca organizaţie politică, dar fiind ziua premierului, poate lumea s-a relaxat mai mult decât a trebuit. Ce vă pot spune este că toată lumea a intrat cu mască, pentru că nu se poate altfel la palatul Victoria, şi când s-a servit ceva s-a dat masca jos. Legat de poză, eu am fost pe la 3-4 acolo. Poza pare făcută mai târziu. În funcţie de cine a fost, cred că se ştie cine a făcut-o, o să aflu şi eu mâine când revin la birou”.

”Mâine vom anunța cine a făcut fotografia. Cu siguranță potențialii oameni care ar fi pe această listă sunt cunoscuți.

La masa aceea erau 6-7 oameni, nu erau foarte mulți. Se va afla foarte repede cine a făcut fotografia.
Colegii au venit pe rând, la ore diferite. Acum, eu nu spun că a făcut poza colegul Ben Oni. Au venit la mai multe ore colegi, dar în funcție de ora la care s-a făcut poza se știe și cam cine stătea în poziția respectivă. Mâine vom avea o discuție și se va ști cine a făcut poza.”, a mai spus Tănase Stamule.

Știam din propriile surse de informații că în PNL e deranj mare din cauza scandalului. Că premierul nu a închis un ochi în noaptea de vineri spre sîmbătă și a trezit din somn cu telefoane jumătate din PNL.
Că s-a declanșat o anchetă atît de minuțioasă încît s-a analizat aproape minut cu minut desfășurarea chefului, incluzînd inteorgarea chelnerilor, femeilor de serviciu ori a bufetierelor din guvern.
Totul doar pentru a se afla ”criminalul”. Mai ceva ca la ancheta FBI în cazul JFK.

Nu e anormal ca un personaj de talia lui Orban să vrea să identifice făptașul. În funcție de persoana acestuia, premierul poate decripta potențialele dedesubturi: a fost eroare umană sau comandă, ce s-a urmărit șamd.
Parcurs logic, firesc: anchetezi, afli, decriptezi, pui făptașul la index, cu maximă discreție. I-o plătești cu prima ocazie, dar nu ACUM.

În cazul de față, lucrurile nu stau așa, însă. Conform unui apropiat al premierului, se cam știe cine e vinovatul și azi urmează să îl afle toată țara.

Și aici, intervine întrebarea de o mie de puncte: și mai departe?

La cheful lui Orban nu au venit decît oameni foarte grei ai PNL, miniștri, secretari de stat, parlamentari, lideri ai partidului.

Unul dintre ei a denunțat ilegalitățile comise acolo.
Să presupunem că ar fi vorba de ministrul Ionuț Stroe, unul dintre numele vehiculate.
Doar presupunem.
Ce ar trebui să se întîmple după demascarea lui publică, așa cum ne-a promis Stamule?

Sunt două variante.
Prima ar fi să nu se întîmple nimic. Demascare, rușinare și atît. Numai că, din păcate, asta i-ar crea o imensă problemă lui Orban în raport cu propriul partid și cu electoratul liberal, care nu ar înțelege de ce Stroe nu e sancționat asupra pentru trădare. Fostul consultant politic Dan Andronic scrie, de altfel, tranșant, într-o analiză de azi: ”Un act de rebeliune, de dispreț, la care Ludovic Orban trebuie să dea un răspuns ferm și rapid. Dacă mai vrea să fie președintele PNL”.

”Răspuns ferm și rapid”.
Ei, abia de aici ar începe marile probleme ale lui Orban. Probabil fatale.
Un răspuns ferm nu poate însemna decît eliminarea vinovatului din guvern și partid.

Și cum ar suna știrea în presa întregului mapamond – că povestea chefului chiar a ajuns peste tot – după un asemenea gest?
Simplu: ”Ministru român exclus din guvern după ce a dezvăluit ilegalități”.

Într-un stat care se pretinde de drept, un personaj precum Ionuț Stroe – dacă el e vinovatul – se numește, simplu, avertizor de integritate. Cei care tac în asemenea situații se numesc complici, oameni care favorizează infractorii.

Ca Orban să recunoască onest că a fost vinovat, să plătească maxim de amendă și apoi să se atingă și doar cu o floare de demascator ar însemna să își tragă pur și simplu un glonț politic în cap.

Ar transmite un mesaj de tip mafiot, organizație în care ciripitorii ajung mîncare pentru pești. Ar transmite mesajul public că în politica românească trebuie să funcționeze omerta.
Nici demisia vinovatului din așa zisă proprie inițiativă după demascarea publică nu ar rezolva prea mult lucrurile, nu ar crede nimeni altceva decît că a fost forțat să facă asta. Iar mesajul final ar fi același de mai sus.

Privită mai de sus, din afara mecanismului politic mărunt, al șmenurilor de partid și de guvern, ancheta lui Orban nu vizează identificarea vinovatului ci, culmea, a nevinovatului.
A omului care a devoalat practicile murdare de la nivelul cel mai înalt în statul român. Nu va mai conta că a făcut-o din conștiință, din greșeală sau la ordin. Marele public, presa mondială ar reține doar că a fost sancționat cel care a semnalat faptele rele.

Fie și doar anunțul oficial al lui Stamule că se face o anchetă e devastator pentru Orban, guvernul său și PNL.

Ale unui guvern care începe sfidător săptămîna de muncă, luni, cînd toți cetățenii se tîrăsc spre slujbe, au/n-au chef, cu o paranghelie monstru, cu valuri de Lagavulin, bere, șampanie, vin, munți de mîncare, trabucuri, țigări din duty-free și cu sfidarea normelor de pandemie pe care tot ei le-au impus.

După asemenea mizerii, 40 de inși prezenți la desfrîu vor pierde 12.000 de lei, cît au însumat cele cîteva amenzi dubios aplicate.
Unul dintre ei își va pierde funcția în guvern, partid, ori statutul de membru, probabil final de carieră.
Totul pentru că a scos la lumină fapte reprobabile, chiar după exprimarea premierului.

Va fi Ludovic Orban atît de inconștient încît să se arunce cu capul înainte și să dea un răspuns ”ferm și rapid”?
Ne vom lămuri, teoretic, în doar cîteva ceasuri.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img