spot_img
31.1 C
București
marți, iulie 23, 2024
Acasă#WhiteHouse2016Și ministrul de externe francez a absentat la reuniunea organizată de Germania...

Și ministrul de externe francez a absentat la reuniunea organizată de Germania despre Trump/ Ministrul de externe britanic a lipsit și el

-

Miniștrii afacerilor externe ai țărilor membre ale UE dezbat duminică seara, la Bruxelles, pe marginea unei abordări comune față de viitoarea Administrația Trump din SUA, însă fără britanicul Boris Johnson și francezul Jean-Marc Ayrault care nu au onorat invitația, pentru ‘a nu dramatiza situația’, informează AFP.

- Reclama -

Reuniunea extraordinară, sub forma unui ‘dineu informal’ organizat cu o zi înainte de obișnuita reuniune lunară a celor 28, a fost convocată miercuri de șefa diplomației UE, Federica Mogherini, în condițiile în care victoria surprinzătoare a candidatului populist la Casa Albă suscită îngrijorare în Europa.

- Advertisement -

Însă nu toată lumea a considerat această reuniune ca fiind importantă. Boris Johnson ‘nu vede utilitatea unei reuniuni suplimentare’, a explicat Foreign Office, subliniind că miniștrii ar putea aborda luni ‘într-un format normal o serie de subiecte’, inclusiv noua situație din SUA.

‘Să încetăm să mai vorbim despre dezastru (în legătură cu victoria lui Trump). Nu este aceasta o ocazie pentru Europa de a se mobiliza din nou?’, a declarat, la rândul său, ministrul de externe francez Jean-Marc Ayrault la postul de radio Europe 1. ‘Este necesar ca europenii să-și consolideze capacitatea de autonomie strategică în materie de apărare și să aibă o politică industrială’, a adăugat el.

- Advertisement -

Ministerul de Externe francez a justificat absența lui Ayrault la acest dineu printr-o ‘întrevedere foarte importantă’ prevăzută pentru luni, la Paris, cu viitorul secretar general al ONU, Antonio Guterres.

Ayrault și Johnson vor fi înlocuiți la această reuniune de către ambasadorii lor pe lângă UE.

Mogherini ar urma să facă primele declarații la finalul reuniunii, puțin după orele locale 21:00 (20 GMT).

Ministerul de Externe german a indicat, miercuri, că o reuniune specială a șefilor diplomațiilor din statele membre ale Uniunii Europene va avea loc duminică, la Bruxelles, ca urmare a victoriei surpriză a lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din SUA.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img