spot_img
22.4 C
București
sâmbătă, mai 28, 2022
AcasăAnalizeSerbia acuză Germania că a blocat acordul cu Kosovo

Serbia acuză Germania că a blocat acordul cu Kosovo

-

Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a declarat sâmbătă că un acord cu Kosovo, dorit de Bruxelles, nu este pentru viitorul apropiat, deplângând poziţia Germaniei care se opune oricăror modificări de frontiere amintite în ultimul timp în acest dosar, relatează AFP și Agerpres.

„Nu suntem aproape de niciun acord. Nu avem pentru acesta sprijinul comunităţii internaţionale, în special al primei puteri europene”, a declarat presei Aleksandar Vucic, întrebat despre afirmaţiile cancelarului german, Angela Merkel, care doreşte păstrarea actualelor frontiere în Balcani.

Liderul sârb s-a exprimat în cursul unei vizitei efectuate sârbilor din Kosovo cărora dorea să le prezinte progresele în dialogul cu autorităţile de la Pristina. Demarat în 2011, sub egida Uniunii Europene, acest dialog se află în punct mort de mai multe luni.

În ultimele săptămâni, Aleksandar Vucic şi omologul său kosovar, Hashim Thaci, şi-au reafirmat dorinţa de a relansa acest dialog. Ei au sugerat că ar putea fi avute în vedere unele ajustări frontaliere pentru a rezolva litigiul dintre Serbia şi Kosovo, a cărui independenţă nu este recunoscută de Belgrad. Cei doi lideri nu au oferit totuşi detalii precise.

Potrivit observatorilor, aceste ajustări ar putea consta în schimbul între nordul Kosovo, locuit majoritar de sârbi, contra văii Presevo, regiune din sudul Serbiei cu o populaţie majoritar albaneză.

- Advertisment -

Must Read

Secretele din mobilul premierului olandez

0
Deputaţi olandezi au cerut o dezbatere parlamentară de urgenţă în urma unei relatări a presei conform căreia premierul Mark Rutte a şters mesaje de...