spot_img
0.8 C
București
sâmbătă, noiembrie 16, 2024
AcasăAnalizeSenatorul AUR Sorin Mateescu, întrebări pentru Ministrul Muncii: De ce drepturile la...

Senatorul AUR Sorin Mateescu, întrebări pentru Ministrul Muncii: De ce drepturile la indemnizație de urmaș ale persoanelor persecutate de către regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 sunt sistate în anul 2023?

-

- Reclama -

Senatorul AUR de Constanța Sorin Mateescu a adresat o interpelare ministrului Muncii privind neplata unor drepturi de către statul român.

- Reclama -

ÎNTREBĂRILE LUI SORIN MATEESCU:

- Advertisement -

1.De ce drepturile la indemnizație de urmaș ale persoanelor persecutate de către regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 sunt sistate în anul 2023 ?

2.În condițiile în care conform art. XVIII. alin. (1) lit. e) din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 168/2022, în anul 2023 se menţin în plată la nivelul acordat/cuvenit pentru luna decembrie 2022 indemnizaţiile prevăzute de Ordonanţa Guvernului nr. 105/1999, vă rog să precizați care este valoarea acestora pentru ultimele 3 luni ale anului 2023 ?

- Advertisement -

CE SUSȚINE MATEESCU:

Doamnă ministru, conform art. 3¹, alineatele (1)-(3) din Ordonanţa Guvernului nr. 105/1999 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de către regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945 din motive etnice, modificată în 2021 și 2022, (1) Copilul celui decedat, dispărut sau exterminat în trenul morţii, în timpul masacrelor îndreptate împotriva populaţiei minoritare, în timpul deportării în ghetouri şi lagăre de concentrare din străinătate, în timpul privării de libertate în locuri de detenţie sau în lagăre de concentrare, în timpul refugierii, expulzării sau strămutării în altă localitate, în timpul evacuării din locuinţa pe care o deţinea, în timp ce a făcut parte din detaşamentele de muncă forţată, are dreptul la o indemnizaţie lunară în cuantum de 175 lei; (2) Copilul minor la data la care unul sau ambii părinţi s-au aflat în una dintre situaţiile prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. a) -e) şi g), precum şi copilul născut în perioada în care unul sau ambii părinţi s-au aflat în una dintre situaţiile prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. a) -e) şi g) au dreptul la o indemnizaţie lunară în acelaşi cuantum cu indemnizaţia de care ar fi beneficiat părintele lor decedat, stabilită conform prevederilor art. 2 la data depunerii cererii de către copil; (3) Copilul născut după încetarea situaţiilor prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. a) -e) şi g) are dreptul la o indemnizaţie lunară în cuantum de 50% din indemnizaţia de care ar fi beneficiat părintele său decedat, stabilită conform prevederilor art. 2 la data depunerii cererii de către copil.

Avem cazuri în județul Constanța unde Casa Județeană de Pensii a acordat acest drept începând cu 1.01.2023, dar aplicarea acestor drepturi întârzie de mai bine de 10 luni, iar la nivel național avem peste 30 000 de astfel de cazuri.

FRAGMENT DIN RĂSPUNSUL MINISTRULUI MUNCII:

Precizäm cä mäsura prorogärii termenului de acordare 9i platä a acestorindemniza!ii se circumscrie obligatiei Guvernului de a conduce politica fiscal- bugetarä in mod prudent pentru a gestiona resursele si obligatiile bugetare, precum 5i riscurile fiscale de o manierä care sä asigure sustenabilitatea pozi!ieifiscale pe termen mediu si lung, precum 5i predictibilitatea politicii fiscal-bugetare pe termen mediu, in scopul men!inerii stabilitä!ii macroeconomice.

in baza dispozi!iilor constitu!ionale, ordonan!ele cu care Parlamentul este sesizat, se aprobä sau se resping prin lege, astfel incät forma finalä a dispozi!iilor Ordonan$ei de urgencä a Guvernului nr. 168/2022, aflatä in procedurä parlamentarä, va fi influen!atä de amendamentele aduse in cadrul comisiilor de specialitate ale Parlamentului – Plx.43/2023.

Men!ionäm, de asemenea, cä autorizarea bugetarä in vederea efectuärii plä!ii indemniza!iilor sociale apar!ine Ministerului Finangelor, in calitate de administrator al bugetului de stat, Ministerul Muncii Solidaritä!ii Sociale avånd obliga!ia de a depunetoate diligen!ele pentru a asigura plata indemniza!iilor in conformitate cu dispozi!iile legale in vigoare, respectiv de a solicita sumele necesare pentru plata indemniza!iilor reparatorii cu respectarea limitei creditelor bugetare aprobate.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img