Conflictul militar dintre Rusia și Ucraina poate continua mult timp; există posibilitatea ca părțile să nu semneze un tratat de pace, a recunoscut șeful Direcției Principale de Informații (GUR) a Ministerului Apărării al Ucrainei, Kirill Budanov. într-un articol pentru Novoye Vremya.
„Există cazuri în istorie când războaiele de lungă durată între state nu s-au încheiat niciodată legal”, a scris el. Budanov a citat exemplul Rusiei și Japoniei, care nu au încheiat un acord de pace după 1945.
Japonia și Uniunea Sovietică, al cărei succesor legal Rusia a devenit, nu au semnat un tratat de pace după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial din cauza unei dispute teritoriale asupra Insulelor Kuril de Sud – insulele Kunashir, Shikotan și Iturup și creasta Habomai.
Tokyo cere întoarcerea lor și îi numește „ocupați ilegal”; Moscova consideră că teritoriile au devenit parte din URSS în mod legal. În martie 2022, Moscova a refuzat să continue negocierile privind un tratat de pace cu Tokyo din cauza sancțiunilor impuse ca răspuns la izbucnirea ostilităților din Ucraina. Ministerul rus de Externe consideră acest subiect închis; Ambasada Japoniei în Rusia a numit decizia Moscovei „extrem de regretabilă și absolut inacceptabilă”.
„Această problemă teritorială are peste 70 de ani. Prin urmare, acest scenariu este foarte probabil”, a spus Budanov. Potrivit șefului Direcției Principale de Informații, Rusia are „apetite teritoriale semnificative în raport cu Ucraina, legate nu numai de Crimeea”, iar Kievul nu intenționează să le satisfacă.