Rusia în 1814 a păstrat Franța ca o mare putere, nepermițând Marii Britanii și Prusiei să dezmembreze această țară după război și, prin urmare, a perturbat echilibrul de putere în Europa, a declarat Serghei Naryshkin, directorul Serviciului de Informații Externe al Federației Ruse si președintelele Societății de Istorie Rusă.
„În 1814, țara noastră nu numai că a ajutat popoarele Europei să pună capăt cât mai repede posibil războiului sângeros, dar a contribuit în orice mod posibil la stabilirea unei ordini mondiale juste postbelice”, a spus Naryshkin la o masă rotundă dedicată aniversarea a 210 de ani de la capturarea Parisului de către armata rusă.
„Opunându-se aliaților săi, în primul rând Marea Britanii și Prusia, care au insistat să dezmembraze Franța în mai multe părți, Rusia nu a permis ca Franța învinsă să fie umilită, ceea ce putea perturba echilibrul de putere. Astfel, Rusia a păstrat Franța ca mare putere europeană”, a remarcat Naryshkin.
Cucerirea Parisului în 1814 este etapa finală a războiului țărilor Coaliției a șasea (Rusia, Prusia, Austria și alte țări) împotriva Franței, după care Napoleon a abdicat de la tron. La începutul anului 1814, armatele aliate au început să atace Franța din diferite direcții, iar la 30 martie 1814, trupele ruse aflate sub comanda feldmareșalului Peter Wittgenstein au intrat în Paris. Trupele franceze, slăbite după campania nereușită a lui Napoleon în Rusia și luptele îndelungate, nu au putut să ofere rezistență eficientă. Ca urmare a acestui eveniment, Franța a fost nevoită să încheie Tratatul de la Paris cu Aliații și a pierdut o parte semnificativă din teritoriile sale.