Șeful Securității Vaticanului a demisionat în scandalul financiar de la Sfântul Scaun

0
213

Şeful securităţii Vaticanului şi principala gardă de corp a papei Francisc, Domenico Giani, a demisionat luni în urma scurgerii în presă a unor informaţii dintr-o anchetă referitoare la presupuse delicte financiare la Vatican, a anunţat luni serviciul de presă al Sfântului Scaun, transmit dpa şi Reuters.

‘Deşi Comandantul (Jandarmeriei, Giani,) nu poartă nicio responsabilitate personală în desfăşurarea evenimentelor, Domenico Giani i-a înaintat demisia sa Sfântului Părinte, din dragoste faţă de Biserică şi loialitate faţă de Urmaşul Sfântului Petru’, arată comunicatul, adăugând că demisia acestuia a fost acceptată de suveranul pontif.

Demisia lui Giani, în vârstă de 57 de ani, fost membru al serviciilor secrete italiene, aflat în funcţia de la Vatican din 2006, urmează după o serie de percheziţii fără precedent întreprinse de subordonaţii săi asupra a două birouri-cheie de la Vatican, Autoritatea pentru Informaţii Financiare (AIF) şi Secretariatul de Stat, la 2 octombrie. În cursul percheziţiilor, poliţia a confiscat documente şi dispozitive electronice, Vaticanul afirmând că s-a dat astfel curs plângerilor depuse de Banca Vaticanului şi de Biroul Auditorului general, şi având legătură cu ‘operaţiuni financiare derulate în decursul timpului’.

Vaticanul s-a aflat în fierbere după ce în presă a apărut o notă internă a poliţiei cu fotografii a cinci angajaţi, inclusiv numărul 2 al AIF şi un monsenior din Secretariatul de Stat.

Surse de la Vatican au declarat că papa Francisc a fost supărat din cauza scurgerii în presă a notei, în care cei cinci, printre care o femeie, erau fotografiaţi într-un format similar celui cu persoane căutate de poliţie.

În comunicatul de luni, serviciul de presă al Vaticanului a condamnat această scurgere în presă ca ‘aducătoare de prejudicii persoanelor implicate şi imaginii Jandarmeriei’.

Într-un interviu pentru presa de la Vatican, Giani a confirmat că persoanele menţionate în documentul scurs în presă se află sub anchetă şi au fost sancţionate cu ‘o măsură administrativă’.

Papa a fost foarte mâhnit că identităţile lor au fost dezvăluite, iar, ‘în calitate de Comandant, chiar şi mie mi-a fost ruşine de ce s-a întâmplat’, a mai spus Giani.