spot_img
6.8 C
București
marți, noiembrie 5, 2024
AcasăExterneȘeful Pentagonului: Rusia, mai alarmantă decât era URSS

Șeful Pentagonului: Rusia, mai alarmantă decât era URSS

-

- Reclama -

Șeful Pentagonului, Ashton Carter, a criticat luni investițiile Rusiei în „noile arme nucleare”, denunțând „gesticulația nucleară” a Moscovei, informează portalul 20Minutes.

- Reclama -

Potrivit ministrului american al apărării, Rusia lui Vladimir Putin este în unele privințe mai alarmantă decât Uniunea Sovietică din trecut în privința armelor nucleare.

- Advertisement -

În cursul unei vizite la baza de rachete nucleare intercontinentale de la Minot, în Dakota de Nord — unul dintre cele trei situri care găzduiesc cele 400 de rachete intercontinentale americane Minuteman III—, Ashton Carter a criticat investițiile Rusiei în „noile arme nucleare”.

El a declarat că există întrebări dacă liderii ruși de astăzi au păstrat „marea reținere pe care o aveau conducătorii din epoca Războiului Rece, când își agitau armele nucleare”.

- Advertisement -

În prezent, a spus Carter, „utilizarea cea mai probabilă a armei nucleare nu mai este un război total”, luat în calcul în timpul Războiului Rece, pe care marile puteri s-au abținut într-adevăr să-l declanșeze. Ea este mai degrabă un atac „teribil și fără precedent, de exemplu din partea Rusiei sau a Coreii de Nord, pentru a încerca să forțeze un adversar superior pe plan convențional să-și abandoneze unul din aliați” în timpul unei crize, a afirmat secretarul apărării american.

După anexarea Crimeii, Vladimir Putin a declarat public că este pregătit să utilizeze arma nucleară în timpul operațiunilor. Strategii occidentali sunt îngrijorați și de proiectele Moscovei în materie de rachete cu rază scurtă și medie de acțiune. Moscova este suspectată că a testat o rachetă de croazieră, încălcând Tratatul forțelor nucleare intermediare (INF) din 1987, care interzice armele nucleare cu rază medie de acțiune în Europa.

În pofida tratatului de dezarmare — noul tratat START — semnat în 2010 de Rusia și SUA, Moscova continuă să-și modernizeze fiecare din cele trei componente ale descurajării nucleare, intercontinentală, aeriană și submarină, argumentează Pentagonul, potrivit AFP.

SUA se pregătesc să investească masiv în renînnoirea armamentului lor nuclear în deceniile următoare, în pofida costului astronomic al acestor eforturi, depășind o mie de miliarde de dolari — potrivit unor estimări. Astfel, Statele Unite prevăd să-și reînnoiască cele 400 de rachete balistice intercontinentale Minuteman III. Washingtonul prevede, de asemenea, să se doteze cu o nouă rachetă de croazieră cu rază lungă de acțiune, cu noi submarine nucleare, lansatoare de rachete și să-și modernizeze bombardierele nucleare B-61. „Începem acum să corectăm decenii de subinvestiții în descurajarea nucleară”, a indicat Ashton Carter.

Forțele Aeriene americane prevăd înlocuirea rachetelor Minuteman III începând din 2030 printr-un nou tip de rachete, costul operațiunii fiind estimat în prezent la 86 miliarde de dolari în cei 50 de ani de existență a programului, potrivit AFP.

Unii experți în dezarmare estimează că SUA își impun astfel un angajament care nu este necesar, cu atât mai mult cu cât și alte componente ale descurajării lor nucleare, aeriană și submarină, vor trebui de asemenea să fie modernizate.

Potrivit acestor experți, costul unei modernizări complete a arsenalului nuclear în deceniile următoare ar urma să atingă o mie de miliarde de dolari, în timp ce SUA trebuie să investească de asemenea sume colosale în modernizarea armamentului lor convențional pe care îl utilizează în mod real în prezent, conform AFP.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img