spot_img
13 C
București
joi, februarie 22, 2024
AcasăActualitateȘeful ONU: Omenirea se îndreaptă către haos

Șeful ONU: Omenirea se îndreaptă către haos

-

În cadrul prezentării priorităţilor sale pe anul curent în faţa Adunării Generale a ONU, secretarul general al organizaţiei, Antonio Guterres, a afirmat că omenirea se îndreaptă spre haos, relatează miercuri AFP.

El şi-a exprimat regretul pentru disensiunilor fără precedent din Consiliul de Securitate, care nu reuşeşte să reacţioneze la „conflictele îngrozitoare” tot mai numeroase. „Unele guverne ignoră şi subminează înseşi principiile multilateralismului, fără a da socoteală. Consiliul de Securitate, principalul instrument al păcii mondiale, este în impas din cauza faliilor geopolitice”.

- Advertisement -

„Nu este prima oară când Consiliul este divizat. Dar este cel mai grav. Disfuncţia actuală este mai adâncă şi mai periculoasă”, a apreciat secretarul general.

Guterres a remarcat că „în timpul războiului rece, mecanisme bine stabilite au ajutat la gestionarea relaţiilor între superputeri”, dar „în lumea multipolară de astăzi, lipsesc astfel de mecanisme. Lumea noastră intră într-o eră de haos” şi „vedem rezultatele: un ‘care pe care’ periculos şi imprevizibil, complet nesancţionat”.

- Advertisement -

Înaltul oficial şi-a exprimat cu aceeaşi ocazie îngrijorarea privind noua proliferare nucleară şi dezvoltarea „unor noi mijloace de a ne ucide unii pe alţi şi – pentru omenire – de a se şterge de pe faţa pământului”.

„E atâta mânie şi ură şi zgomot în lumea de astăzi. Se pare că în fiecare zi, cu cea mai mică ocazie, e război. Conflicte îngrozitoare care ucid şi mutilează civili la niveluri record. Războaie ale cuvintelor. Războaie teritoriale. Războaie culturale”, a mai spus Guterres.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img