spot_img
16 C
București
miercuri, mai 22, 2024
AcasăAnalizeȘeful ONU: Îngrăşămintele şi produse agricole ruseşti trebuie să poată avea acces...

Șeful ONU: Îngrăşămintele şi produse agricole ruseşti trebuie să poată avea acces pe pieţele mondiale „fără obstacole”

-

Îngrăşămintele şi produse agricole ruseşti trebuie să poată avea acces pe pieţele mondiale ‘fără obstacole’, în caz contrar existând riscul unei crize alimentare mondiale de anul viitor, a afirmat sâmbătă, la Istanbul, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, transmite AFP.

‘Este important ca guvernele şi sectorul privat să coopereze pentru a le face să ajungă pe piaţă’, a declarat Guterres la Centrul de coordonare comună (CCC), care supervizează aplicarea acordului privitor la exportul cerealelor ucrainene, document semnat în iulie de Kiev şi Moscova sub egida ONU şi a Turciei.

- Advertisement -

Acordul garantează de asemenea Rusiei că îşi poate exporta produsele agricole şi îngrăşămintele în pofida sancţiunilor occidentale.

‘Ceea ce vedem aici la Istanbul şi la Odesa (transportul cerealelor ucrainene, n.red.) nu este decât partea cea mai vizibilă a soluţiei. Cealaltă parte a acestui acord global este accesul neîngrădit pe pieţe mondiale al produselor alimentare şi îngrăşămintelor ruseşti, care nu sunt supuse sancţiunilor’, a afirmat Guterres, subliniind că, în ciuda acestui fapt, exporturile de îngrăşăminte şi de produse agricole ruseşti se lovesc încă de ‘obstacole’.

- Advertisement -

‘Fără îngrăşăminte în 2022, nu va fi poate suficientă hrană în 2023. A face să iasă mai multă hrană şi mai multe îngrăşăminte din Ucraina şi din Rusia este esenţial pentru a calma pieţele (…) şi a face să scadă preţul pentru consumatori’, a adăugat el.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img