spot_img
2.9 C
București
marți, decembrie 5, 2023
AcasăAnalizeȘeful diplomației europene: În America Latină, Africa, Orientul Mijlociu, Africa de Nord și, bineînțeles, în Asia, aproape toată...

Șeful diplomației europene: În America Latină, Africa, Orientul Mijlociu, Africa de Nord și, bineînțeles, în Asia, aproape toată lumea crede acum că există alternative de încredere la Occident. În țările în curs de dezvoltare există o „cerere de suveranitate și identitate” tot mai mare

-

Șeful diplomației UE, Josep Borrell, care a participat săptămâna trecută la Adunarea Generală a ONU de la New York, a remarcat cu regret că „regulile care guvernează lumea se epuizează de la sine”, iar țările în curs de dezvoltare din Sudul Global caută „o alternativă”.

- Reclama -

„Noi trăim într-o lume din ce în ce mai multipolară… Pe măsură ce numărul jucătorilor din joc crește, reacția firească ar trebui să fie consolidarea regulilor jocului. Cu toate acestea, ne confruntăm cu tendința opusă: regulile care guvernează lumea se epuizează”, a scris el pe blogul său, care de data aceasta l-a dedicat rezultatelor vizitei sale la New York.

Potrivit lui Borrell, în țările în curs de dezvoltare există o „cerere de suveranitate și identitate” tot mai mare.

„În America Latină, Africa, Orientul Mijlociu, Africa de Nord și, bineînțeles, în Asia, aproape toată lumea crede acum că există alternative de încredere la Occident, nu numai din punct de vedere economic, ci și din punct de vedere tehnologic, militar și ideologic”, a recunoscut șeful diplomației europene. 

Totodată, Borrell a explicat schimbările care au loc, de exemplu, în Africa și căutarea de către țările în curs de dezvoltare a „jucătorilor alternativi la modelul occidental” prin faptul că „acești noi jucători… nu întreabă cine este în închisoare, sau unde se duc banii de fapt.” „Acest lucru se potrivește multor regimuri”, s-a plâns diplomatul.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img