spot_img
3.8 C
București
marți, decembrie 6, 2022
AcasăAnalizeŞeful diplomaţiei europene anunță Marea Criză: Ne-am delegat securitatea Statelor Unite. Însă cine...

Şeful diplomaţiei europene anunță Marea Criză: Ne-am delegat securitatea Statelor Unite. Însă cine ştie ce se va întâmpla peste doi ani? Rusia şi China nu mai contribuie la dezvoltarea noastră economică: acest lucru presupune o restructurare puternică a economiei noastre

-

Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a avertizat luni asupra „riscului unei recesiuni globale”, din caza cursei de creştere a dobânzilor lansate de Rezerva Federală a SUA, în cadrul unei intervenţii în faţa ambasadorilor UE, relatează AFP conform Agerpres.

- Reclama -

„Toată lumea trebuie să urmeze majorările de dobânzi decise de Fed, altfel monedele ar fi devalorizate” în faţa dolarului, a explicat el.

„Toată lumea aleargă să crească dobânzile, iar asta ne va duce la o recesiune globală”, a mai tras el atenţia.

„Toată lumea urmează Fed şi aplică aceeaşi politică monetară, pentru că nu există alt mijloc, altfel capitalurile vor fugi”, a explicat Borrell.

Comitetul de Politică Monetară, organul de decizie al Fed, a adoptat trei creşteri ale dobânzii începând din martie şi a avertizat că, pentru a face faţă unei inflaţii tot mai puternice, va fi necesară o nouă majorare.

Borrell se exprimă rar pe teme economice, însă intervenţia sa în faţa ambasadorilor UE a urmărit să analizeze noua situaţie creată de faptul că Rusia şi China au devenit surse de probleme economice şi de securitate pentru UE.

„Rusia şi China nu mai contribuie la dezvoltarea noastră economică: acest lucru presupune o restructurare puternică a economiei noastre, deoarece accesul Chinei va deveni tot mai greu şi nu vom mai avea gaz rusesc ieftin”, a subliniat el.

„Ajustarea va fi dificilă şi va crea probleme politice”, a adăugat şeful diplomaţiei europene.

„Pe de o parte, ne-am delegat securitatea Statelor Unite. Însă cine ştie ce se va întâmpla peste doi ani? Sau chiar în noiembrie?”, a subliniat el cu referire la viitoarele scrutine electorale din SUA.

spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img