spot_img
20.1 C
București
vineri, mai 27, 2022
AcasăhighlightȘeful DIICOT, atac la Ministerul Justiției

Șeful DIICOT, atac la Ministerul Justiției

-

Contre între DIICOT şi Ministerul Justiţiei. Daniel Horodniceanu, procurorul-şef al DIICOT susţine că, de mai bine de un an, se întârzie adoptarea unui proiect de lege care să ducă la reformarea din temelii a parchetului. Asta ar presupune şi înfiinţarea unui departament de investigaţii financiare care să permită monitorizarea conturilor şi averilor pe care le au suspecţii. Ministrul Justitiei, Raluca Prună, a declarat public că susţine acest proiect. Pe de altă parte, Daniel Horodniceanu spune că de anul trecut aşteaptă ca proiectul să fie dezbătut şi asumat de Ministerul Justiţiei.

Ministrul Justiţiei a anunţat înfiinţarea unui unităţi speciale în cadrul DIICOT care să ajute la recuperarea rapidă a prejudiciilor din dosarele penale. Raluca Prună, ministrul Justiţiei: „Vom consolida capacitatea DIICOT, care va fi sprijinită de propria unitate de investigații financiare. Ideea e să facem din DIICOT o structură specializată la fel de puternică precum structura specializată în combaterea corupţiei”.

Daniel Horodniceanu, procurorul-şef al DIICOT, este sceptic cu privire la înfiinţarea unui departament de investigaţii financiare în viitorul apropiat, transmite Digi 24.

Daniel Horodniceanu: Şanse foarte mici în acest moment.

Reporter: De ce?

Daniel Horodniceanu: Nu mă întrebaţi pe mine, nu sunt eu legiuitorul în România.

Reporter: Unde este blocat acest proiect?

Daniel Horodniceanu: Proiectul de modicare a legii DIICOT este la Ministerul Justiţiei din luna decembrie a anului 2015.

DIICOT are şi alte nemulţumiri. Procurorii care au şi atribuţii în combaterea terorismului ar vrea să se implice în procesele care duc la expulzarea din România a suspecţilor de terorism.

În prezent, doar procurorii de la Parchetul Curţii de Apel Bucureşti pot face asta.

Daniel Horodniceanu: Pentru că DIICOT nu este implicat, eu nu ştiu nici numărul de expulzaţi, nici numărul celor care nu le este permisă intrarea în RO în acest moment.

Reporter: Cui i-aţi cerut ca DIICOT să fie implicat?

Daniel Horodniceanu: Celor care modifică legea 535, a terorismului.

Reformarea DIICOT ar urma să se facă după modul de organizare al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

- Advertisment -

Must Read

Spania vrea să acorde ”concediu menstrual” plătit de stat

0
Guvernul de stânga al Spaniei a prezentat marţi un proiect de lege care prevede acordarea unui ''concediu menstrual'' femeilor care suferă de menstruaţii dureroase, proiectul...