spot_img
26.6 C
București
luni, august 8, 2022
AcasăEconomieSeful Dacia critica programul Prima masina

Seful Dacia critica programul Prima masina

-

Programul „Prima maşină” ar trebui să aibă o perioadă de creditare mai mare şi rate ale dobânzilor mai mici pentru ca acesta să dea rezultate. Sfatul adresat guvernanţilor vine de la preşedintele director general al Dacia, Nicolas Maure. Programul Prima Maşină are un plafon de 350 milioane lei pentru anul 2015, în vederea emiterii de garanţii pentru achiziţionarea de autoturisme noi dar şeful Dacia spune că deocamdată românii nu se înghesuie, transmite Radio France Internationale.

- Reclama -

„Trebuie să continuăm cu înlocuirea maşinilor vechi (…) De la criza din 2008, oamenii au devenit reticenţi în a-şi lua credite privind bunurile durabile. Pentru ei trebuie să găsim soluţii de prelungire a ratei de rambursare şi de reducere a dobânzilor. Trebuie să-i convingem pe utilizatori că este mult mai bine să-şi cumpere o maşină nouă, în loc de una veche, atât în ceea ce priveşte costul, cât şi siguranţa şi impactul asupra mediului”, a spus oficialul Dacia.  Dacă ar creşte apetitul pentru maşini noi şi vânzările Dacia pe piaţa românească ar putea creşte iar conducerea companiei ar vrea ca 20% din producţia de la Mioveni să fie vândută pe piaţa internă. „Vrem să stimulăm piaţa internă, care din păcate nu vinde”, a insistat Maure. Şeful producătorului auto a mai sugerat că o reducere a TVA cu cinci puncte procentuale, de la 24% la 19%, cum a promis Victor Ponta, ar ajuta Dacia să-şi mărească vânzările de pe piaţa internă. „Un TVA de 24% se situează peste media europeană. Ne-ar ajuta dacă această taxă ar scădea”, a comentat şeful Dacia.

Programul Prima maşină le permite persoanelor fizice să ia un autoturism nou prin contractarea de credite garantate de stat în procent de maxim 50%. Costul are o marjă maximă de 3% peste indicele ROBOR la 6 luni, iar durata de creditare este de cinci ani. Pot beneficia de program persoanele care la data solicitării creditului au vârsta minimă de 18 ani şi care nu au mai deţinut în proprietate un autoturism nou. Potenţialii beneficiari trebuie să dispună de asemenea de un avans de minimum 5% din preţul de achiziţie.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Rețeaua sexuală Epstein, un paravan CIA și/sau Mossad?

0
Podcasterul american Joe Rogan a sugerat, în cadrul emisiunii sale „The Joe Rogan Experience”, că miliardul american Jeffrey Epstein, condamnat pentru abuzuri sexuale, ar...