Seful Consiliului European da inapoi in cazul Greciei: NIMENI NU ESTE INGER

0
508

Uniunea Europeană trebuie să evite „mesajele dramatice” în cazul unui vot „nu” la referendumul organizat duminică în Grecia, care nu va închide ușa pentru Atena nici a zonei euro, nici a negocierilor, a declarat președintele Consiliului European, Donald Tusk, într-un interviu acordat cotidianului online Politico, citat de AFP, transmite Agerpres.

Votul negativ al grecilor față de planurile de salvare din partea creditorilor Atenei „va reduce, evident, spațiul de manevră în negocierile” pentru supraviețuirea financiară a țării, a afirmat Donald Tusk, potrivit ediției europene a publicației americane.

„Aș vrea să previn că în niciun caz nu avem nevoie de un mesaj dramatic după un nu”, a subliniat el, lăsând deschisă ușa reluării negocierilor cu Grecia.

„Obiectivul nostru principal este să păstrăm unită zona euro” și „este foarte clar că referendumul nu se referă (…) la rămânerea în zona euro”, a adăugat președintele Consiliului European în interviul amintit.

„Primul obiectiv este de a reconstrui încrederea împreună cu Grecia”, a pledat el.

Donald Tusk a menționat că un vot pozitiv ar permite „deschiderea unui nou capitol al negocierilor, posibil mai promițător decât înainte”.

Președintele Consiliului European, care reprezintă guvernele, a adoptat un ton mai conciliant decât președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care a estimat că „poziția Greciei va fi considerabil slăbită” în cazul votului negativ la referendum.

Votul negativ, sprijinit de guvernul stângii radicale, ar însemna că „Grecia spune Europei”, a avertizat luni Jean-Claude Juncker, declarându-se „trădat” de Grecia.

Pentru Donald Tusk, „nu este o poveste în alb și negru”. „Poate că greșeala cea mai mare (…) a fost de a pasa celuilalt vina, jocul politic dintre creditori și Grecia. Aici, nimeni nu este înger”, a adăugat el.