spot_img
3.3 C
București
luni, decembrie 23, 2024
AcasăAnalizeȘeful Consiliului Concurenței nu știe dacă are scurgeri de informații

Șeful Consiliului Concurenței nu știe dacă are scurgeri de informații

-

Consiliul Concurenței revine cu precizări, pe fundalul acuzelor dure lansate de senatorul ALDE Daniel Zamfir și, mai nou, de Darius Vâlcov, consilierul economic al premierului. Primul susține că indicele ROBOR ar fi  rezultatul înțelegerii dintre bănci și nu rezultatul  unei piețe libere. Daniel Zamfir susține că cei de la Consiliul Concurenței ar putea avea date care să demonstreze astfel de înțelegeri, încă din anul 2008, imediat după declanșarea crizei economice. La rândul său, Darius Vâlcov anunță că ministerul Finanțelor va cere Concurenței un control privind fluctuațiile cursului valutar și ale indicelui Robor. Președintele Consiliului, Bogdan Chirițoiu ar urma să fie chemat la audieri parlamentare. 

- Reclama -

„Guvernarea e un lucru complicat. Evident e mai bine să pice vina pe altul decât pe tine”, transmite la RFI președintele Consiliului Concurenței. Bogdan Chirițoiu vorbește de dezinformare și explică, printre altele și  momentul 2008: 

- Advertisement -

Bogdan Chirițoiu: ROBOR-ul este un indicator de piață. Iar piața este reglementată de BNR. (…) De ce a ajuns subiectul la noi? Pentru că BNR ne-a cerut în 2008 să ne uităm la o posibilă înțelegere, în momentul când crescuse foarte mult ROBOR-ul. (…)

Rep.: Dvs acuzați o dezinformare. În ce măsură stă în picioare paralela cu momentul 2008 și unde ar fi dezinformarea?

- Advertisement -

B.C.: În primul rând sunt niște lucruri procedurale. S-a spus că investigația din 2008 nu a fost finalizată, că a fost mușamalizată. Că nu s-au îndeplinit procedurile legale. Lucurile astea s-au dovedit a fi false și mă surpinde că oameni importanți lansează fără să verifice genul ăsta de acuzații, pentru că puteau să întrebe sau să verifice site-ul nostru. Ordinul de închidere a investigației este de ani de zile pe site. Al doilea punct, mai important poate decât acesta procedural, este pe fond. Noi nu am găsit în 2008 dovezi că băncile au avut o înțelegere să crească ROBOR-ul. Investigația noastră care a adunat date, a umblat prin computerele lor, nu a găsit o înțelegere între bănci în acest sens. În plus, raportul a fost trimis și Comisiei Europene. Raportul a fost văzut de Comisia Europeană, care nu a ridicat obiecții privind concluziile raportului. A cerut doar niște modificări de frazare. (…)

Rep.: Nu este pentru prima dată când dintr-o anumită direcție vin acuze spre Consiliul Concurenței. Aceleași persoane au pus la îndoială acțiunile din piața carburanților. Și asta relativ recent.

B.C:  Pe piața carburanților noi am avut o investigație acum câțiva ani. Am dat o amendă de 200 de milioane de euro. Între timp am reușit să o confirmăm în instanță. S-a menținut 80% din amenda dată de noi. E cea mai mare amendă dată în istoria țării, cea mai mare amendă pentru companii petroliere dată în UE. Mi-e greu să văd ce puteam face mai mult.

Rep.: Sesizam doar că vin acuze strict dintr-o anumită zonă. Până la urmă care e miza?

B.C.:  Guvernarea e un lucru complicat. Evident e mai bine să pice vina pe altul decât pe tine. Și eu am impresia că uneori, când avem o ciocnire între două mari forțe, Parlament și Banca Națională, uneori mai apar și pierderi colaterale. Nu e plăcut să te simți victima unui accident, dar asta-i viața

Rep: Ar fi vorba, susține domnul Zamfir, și de o scurgere de informații din interior. Există această scurgere de emailuri și cum se explică?

B.C.: Asta analizăm și noi. Eu sper să nu fie cazul. Ar fi grav, pentru că ne poate lovi credibilitatea. Companiile, când ne dau nouă date, e important să aibă încredere că informațiile sunt sigure aici. Că sunt bine păzite. Fără încrederea asta noi nu putem funcționa bine. 

Rep.: Deci nu știți acum dacă au plecat emailuri din instituție sau nu….

B.C.: Nu știu să vă spun în momentul de față.

Rep.: Ați merge ipotetic la audieri, să dați explicații:

B.C.: Evident că dacă vom fi invitați în Parlament, o să mergem. (…)  

Rep.: 2019 și 2020 sunt ani electorali. La ce vă așteptați dvs.?

B.C: Mă aștept la doi ani agitați. Mai agitați decât cei anteriori. Și mă aștept ca noi în Consiliu să reușim să păstrăm echilibrul, să ne facem treaba bine, ignorând șocurile astea care vin din zona politică. 

Rep.: Mandatul dvs. când expiră? 

B.C.: Anul viitor, în aprilie.

Rep.: Va fi capăt de linie?

B.C.:  N-aș putea să vă să spun acum. E imprevizibilă viața publică românească

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img