spot_img
6.1 C
București
duminică, noiembrie 27, 2022
AcasăAnalizeȘeful conservatorilor germani spune că refugiații ucrainieni fac "turism social"

Șeful conservatorilor germani spune că refugiații ucrainieni fac „turism social”

-

Preşedintele partidului conservator german Uniunea Creştin-Democrată (CDU), Friedrich Merz, şi-a atras marţi critici aspre după ce a denunţat un presupus „turism social” al refugiaţilor ucraineni care au fugit din ţara lor după declanşarea invaziei ruse, informează AFP.

- Reclama -

În faţa acestor critici, liderul opoziţiei germane şi-a cerut scuze marţi dimineaţa pentru respectivele afirmaţii, care ar fi vizat, potrivit lui, „exclusiv lipsa înregistrării refugiaţilor”.

Cu o zi înainte, în cotidianul Bild, el a exprimat „marea sa îngrijorare că decizia guvernului de a trece de la sistemul de indemnizare a solicitanţilor de azil la sistemul de acordare a ajutorului de şomaj va genera perturbări considerabile”.

Potrivit preşedintelui CDU, care vizează funcţia de cancelar federal în 2025, „asistăm azi la un turism social al acestor refugiaţi spre Germania, dintre care un mare număr profită de acest sistem”.

El a acuzat că unii ucraineni fac drumuri dus-întors între Ucraina şi Germania pentru a primi aceste ajutoare.

„Avem aci o problemă care se agravează”, a atenţionat Merz, al cărui partid este în fruntea sondajelor, devansând Verzii şi Partidul Social-Democrat al lui Olaf Scholz.

Aproape un milion de refugiaţi care fug din Ucraina după invazia rusă declanşată în urmă cu şapte luni au fost înregistraţi în Germania, chiar dacă „un număr considerabil” dintre ei nu a rămas în această ţară, a anunţat pe 23 august Ministerul Afacerilor Externe german.

Aceste declaraţii ale lui Friedrich Merz au suscitat critici, în special în cadrul guvernului german.

„Să-ţi faci publicitate pe spatele femeilor şi copiilor ucraineni care au fugit de bombele şi tancurile lui (Vladimir) Putin este un lucru mizerabil”, a acuzat pe site-ul Bild ministrul de interne german Nancy Faeser.

spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img