spot_img
0.1 C
București
joi, decembrie 7, 2023
AcasăDezvaluiriȘeful Comisiei Europene VESTE ȘOC pentru România și alte țări de la...

Șeful Comisiei Europene VESTE ȘOC pentru România și alte țări de la periferia UE

-

Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, s-a declarat favorabil, joi seară, unei Uniuni Europene cu structuri diferite de integrare, în funcţie de intenţiile şi capacităţile fiecărui stat membru, precizând că va elabora curând un plan concret.

Practic, Juncker a anunțat o Uniune Europeană cu mai multe viteze ce va duce România în plan secund. O idee care de mai mult circulă pe culoarele de la Bruxelles. Planul ar putea afecta fondurile europene de care ar putea beneficia România, dar nu numai.

CITIȚI ȘI: MIȘCARE GEOSTRATEGICĂ CARE NE POATE IZOLA/ Președintele Sloveniei anunță un plan de regionalizare în UE: România cu Bulgaria și Croația

 „A venit momentul în care nu ne mai imaginăm că am putea face toţi aceleaşi lucruri împreună”, a admis Jean-Claude Juncker în cursul conferinţei pe tema „Europa: o viziune a viitorului”. 

„Mai vrem să avansăm împreună în formatul de 28 de ţări membre? Ori ar trebui ca cei care vor să avanseze mai rapid să o poată face fără a-i deranja pe alţii, creând o construcţie mai structurată, deschisă tuturor?„, a declarat Jean-Claude Juncker, potrivit cotidianului La Libre Belgique, în cursul unei întâlniri cu studenţi la Universitatea catolică francofonă Louvain-la-Neuve (UCL), situată în apropiere de Bruxelles.

„Voi face propuneri în acest sens zilele următoare”, a adăugat Juncker, în contextul în care Comisia Europeană trebuie să publice o „Carte albă” înaintea summitului programat pe 25 martie la Roma pentru marcarea a 60 de ani de la semnarea Tratatului constitutiv al UE. Summitul ar urma să se desfăşoare fără Marea Britanie, care a decis să părăsească Uniunea Europeană.

CITIȚI ȘI: Eurodeputat PPE german: Exclus Schengen pentru România

„Ar trebui ca, în momentul aniversării Tratatului de la Roma, pe baza «Cărţii albe» pe care Comisia Europeană probabil o va prezenta săptămâna viitoare, să încercăm să ajungem la un acord asupra elementelor esenţiale. Cei care sunt de acord pentru a face cât mai multe lucruri împreună trebuie să stabilească ce este esenţial de făcut, indiferent că sunt 15 sau 28.

CITIȚI ȘI: MOLDOVA ȘI ROMÂNIA LĂSATE ÎN ZONA GRI/ Președintele Comisiei Europene: Ucraina nu va fi primită în UE și NATO în următorii 25 de ani

Iar aceste lucruri pot varia de la un domeniu la altul” – apărare, politici economice şi altele, a explicat preşedintele Comisiei Europene.  Reluând o temă abordată deja într-un discurs rostit la Maastricht în decembrie 2016, Jean-Claude Juncker a evocat ideea unor „orbite” diferite pentru ţările membre UE, în funcţie de gradul acestora de integrare.

„Cred că trebuie să ne imaginăm un continent în cercuri concentrice. În jurul nucleului Europei vor exista orbite pe care se vor poziţiona cei cărora nu le place să împărtăşească toate ambiţiile altora. Văd acolo Marea Britanie, spre exemplu, Turcia şi alte ţări”, a subliniat Juncker.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img