spot_img
23.8 C
București
sâmbătă, aprilie 13, 2024
AcasăExterneȘeful Comisiei Europene promite Bulgariei ridicarea MCV-ului până în 2019

Șeful Comisiei Europene promite Bulgariei ridicarea MCV-ului până în 2019

-

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a reiterat joi hotărârea executivului UE de eliminare a Mecanismului de Cooperare și Verificare pentru Bulgaria până în anul 2019, transmite BTA, relatează Agerpres.
Juncker a făcut această afirmație într-o conferință de presă comună cu președintele bulgar Rosen Plevneliev, aflat joi într-o vizită de lucru la Bruxelles. Cei doi oficiali au discutat despre evoluțiile în cadrul MCV (instituit la aderarea Bulgariei și a României la UE, în ianuarie 2007), probleme regionale și pregătirea Bulgariei de a participa la planul de investiții al Comisiei Europene, prezentat la finalul anului trecut. Șeful statului bulgar a spus că în 2015 țara sa este mai stabilă și are un angajament clar pentru realizarea de reforme importante în justiție, sistemul de pensii, educație și securitate.

”Am dat asigurări că facem față cu bine problemelor legate de Schengen, că avem un plan de acțiune clar în privința MCV și că suntem încrezători că până la finalul anului Bulgaria va înregistra progrese mari. În Bulgaria avem o mare ambiție de a acționa rapid, eficient și transparent”, a spus Plevneliev.
El a salutat strategia privind uniunea energetică, prezentată miercuri de Comisia Europeană, exprimându-și satisfacția că strategia încurajează fiecare țară să aibă cel puțin trei surse de energie independente.
”Bulgaria a reușit — după ce a fost lăsată în frig în una din cele mai geroase zile ale iernii lui 2008, când președintele rus Vladimir Putin și Ucraina au avut o nouă dispută — să facă în așa fel încât interconexiunea de gaz existentă cu Grecia să devină o instalație cu flux reversibil. Aceasta este o garanție a faptului că dacă lucrurile nu merg cum trebuie, Bulgaria va avea o sursă alternativă din Grecia”, a spus președintele bulgar.
Potrivit acestuia, importantă în această privință este avansarea mai rapidă a lucrărilor de realizare a interconexiunii de gaz între România și Bulgaria, proiect pe care Sofia speră să îl vadă finalizat ‘‘în câteva luni, nu ani”, inclusiv cu sprijinul Comisiei Europene.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img