Șeful CJ Iași acuză Guvernul că blochează finanţarea spitalului mobil de la Iaşi din bani europeni

0
48

Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa, lider local PSD, acuză Guvernul că blochează finanţarea spitalului mobil de la Iaşi din bani europeni, precizând că este „dezamăgit, dezgustat şi frustrat“ de modul în care Executivul înţelege să îşi apere locuitorii de efectele pandemiei, transmite news.ro.

El adaugă că respingerea decontării pentru finanţarea de peste 13 milioane de euro pentru spitalul mobil de la Iaşi este „o decizie a unui grup de interese (PNL-PMP) fără nicio justificare obiectivă“.

„Un om cu un pix în mână a scris că acest spital trebuie plătit doar de ieşeni şi nemţeni, iar alţii au avizat şi aprobat că aşa vor ei. Simplu. Fără nicio repercursiune, fără nicio remuşcare, fără nicio jenă. Prin POIM au fost repartizate României 50 milioane de euro doar pentru spitale mobile. Am făcut tot ceea ce a depins de noi să decontăm cheltuielile cu spitalul pe fondurile europene. Concret, în data de 3 aprilie am alocat suma necesară prin Hotărâre a Consiliului Judeţean, pe 6 aprilie a fost dată OUG nr. 43/2020 cu includerea spitalelor mobile în lista cheltuielilor eligibile, iar pe 30 aprilie am transmis propuneri la Ghidul aflat în dezbatere publică pentru includerea consiliilor judeţene şi a asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară în lista solicitanţilor eligibili. Din păcate, ieri (luni –  n.r.) a apărut varianta finală a Ghidului având ca potenţiali solicitanţi, doar IGSU şi MAPN“, precizează şeful CJ Iaşi, Maricel Popa.

El afirmă că există şi alte posibilităţi de finanţare pe care le ia în calcul, inclusiv o asociere cu IGSU.

„Sunt dezamăgit, dezgustat şi frustrat de modul în care acest guvern înţelege să îşi apere locuitorii de efectele pandemiei. În loc să facă scut în jurul românilor, ei fac scut în jurul intereselor de partid şi a celor electorale. Voi continua să muncesc pentru ieşeni, pentru a le apăra interesele, dar acest guvern trebuie să plece. Acest guvern nu lucrează pentru români şi în interesul românilor, indiferent de locul în care aceştia se află. Sunt atât de multe dovezi, de la cozile de la graniţe şi până la eliminarea Iaşului de la decontarea acestui spital, de la lipsa materialelor sanitare din spitale şi până la bâlbele care au creat vidul legislativ de la sfârşitul săptămânii trecute, de la alocările de fonduri guvernamentale (660.000 lei pentru un milion de ieşeni) şi până la defrişarea pădurilor, de la numirile controversate în funcţii cheie şi până la destituirea profesioniştilor şi înlocuirea lor cu cadre de partid, amante, soţi, veri, şoferi, cumătri“, mai spune preşedintele CJ Iaşi, Maricel Popa.