spot_img
22.7 C
București
miercuri, mai 22, 2024
AcasăAnalizeȘeful Cancelariei lui Viktor Orbán cântă prohodul UE

Șeful Cancelariei lui Viktor Orbán cântă prohodul UE

-

Dacă respectul faţă de lege nu este restabilit în Europa, „pe termen lung va fi foarte dificil să menţinem Uniunea Europeană unită ” – a subliniat, luni, ministrul Gergely Gulyás, şeful Cancelariei Prim-ministrului Ungariei, la conferinţa intitulată „Ungaria, de 20 de ani în Uniunea Europeană”, desfăşurată la Budapesta.

În discursul său de deschidere, Gergely Gulyás a subliniat că Ungaria continuă să urmeze o politică clară şi fermă, considerând că legile trebuie respectate.

- Advertisement -

De aceea, este foarte important ca poziţia Ungariei să fie sprijinită în dezbaterile din următorii ani şi să fie reprezentată cu forţă, de exemplu, în problemele legate de război şi pace – a declarat ministrul.

Gergely Gulyás a accentuat că cei care doresc pacea, cei care vor să oprească „politica nebună de gen” şi cei care spun nu migraţiei, ar trebui ca la alegerile care se apropie să voteze partidele de guvernământ. „No war, no gender, no migration” (Fără război, fără gen, fără migraţie) – a subliniat politicianul.

- Advertisement -

Despre situaţia actuală a UE, comparativ cu alţi mari factori ai economiei globale, Statele Unite şi China, acesta a afirmat că, în ultimii ani, Europa este mai puţin competitivă, în lupta globală „a făcut faţă cel mai prost”.

În perioada 2005 – 2022, PIB-ul Statelor Unite a crescut de la 13 000 de miliarde de dolari, la 23 000 de miliarde de dolari, cel al Uniunii Europene a crescut de la 11 900 de miliarde de dolari, la 16 600 de miliarde, iar cel al Chinei a crescut de la 2 300 de miliarde de dolari, la 17 500 de miliarde de dolari, a mai adăugat şeful Cancelariei.

„Obiectivul ca Europa să fie cea mai competitivă şi cea mai puternică regiune a libertăţii în lume este mult mai departe astăzi decât când această idee a fost formulată” – a concluzionat Gergely Gulyás.

Potrivit acestuia, Europa este, de asemenea, unul dintre perdanţii războiului ruso-ucrainean, „indiferent de rezultatul acestuia”.

Minsitrul a indicat că Ungaria se află în prezent la 80% din nivelul mediu de trai al UE şi „există o şansă bună ca, până în anul 2030, să ajungem la 90%”.

Despre preşedinţia ungară a UE din a doua jumătate a anului, acesta a declarat: „Noi facem un serviciu Uniunii Europene”, deoarece o ţară „unde normalitatea este încă relevantă şi unde gândirea lucidă are majoritate” va asigura un rol de mediator corect şi echilibrat.

„Sperăm că va fi ceva mai bine pentru Europa, decât dacă un alt stat membru ar avea această sarcină”, a explicat Gergely Gulyás. Ungaria ajută UE să-i „meargă puţin mai bine pentru jumătate de an” – a adăugat şeful Cancelariei Prim-ministrului Ungariei.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img