Șefa Comisiei Europene, consultanții de 700 de milioane de euro de la firma fiului și mesajele șterse de pe telefon

0
2289

Preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen este audiată joi într-o Comisie de anchetă a Bundestagului, într-un dosar cu privire la consultanţi externi folosiţi de către Ministerul Apărării în perioada în care l-a condus, relatează Euronews conform News.ro.

Parlamentul german vrea să stabilească în ce măsură Ursula von der Leyen era la curent cu atribuirea acestor contracte – în valoare de peste 200 de milioane de euro în decurs de doi ani – pe care Curtea germană de Conturi le consideră dubioase.

Alt subiect care a provocat îngrijorare este motivul pentru care toate mesajele de pe telefonul mobil de serviciu al Ursulei von der Leyen au fost şterse, în pofida faptului că această Comisie de anchetă a Bundestagului a cerut să aibă acces la ele.

Să fie vorba, oare, despre o ”armată de consultanţi scăpată de sub control”, aşa cum titrează cotidianul german Der Tagesspiegel sau despre o ”reţea de cumetrie”, aşa cum denunţă un deputat din cadrul Verzilor? comentează Euronews.

În 2019, MInisterul Apărării condus de Leyen s-a clasat pe primul loc din toate ministerele federale cu plata consultanților externi la 154,9 milioane de euro. Guvernul federal a cheltuit în total o jumătate de miliard de euro pentru consultanți, potrivit unui răspuns al Ministerului Finanțelor către parlamentarul de stânga Matthias Hohn, scrie Der Tagesspiegel.

716 milioane euroa plătit în total Ministerul apărării pe contracte de consultanță nesupuse vreunei licitații. În discuții apare și firma de consultanță McKinsey, unde David von der Leyen, fiul Ursulei von der Leyen, este asociat.

Când Ursula von der Leyen a devenit ministru al Apărării, în decembrie 2013, ea a fost una dintre starurile guvernului. La un moment dat, ea era chiar preferată în cursa pentru succesoratul Angelei Merkel, la șefia CDU și la funcția de cancelar. Însă când conducerea partidului a devenit vacantă numele ei nu a mai fost în cărți.