Securistul din urbea lui Iohannis ținut în brațe de șefii liberali ai Sibiului

0
311

În cele două luni care au trecut de când Curtea de Apel București stabilea – în primă instanță – că Eugen Iordănescu (n.red-șeful Camerei de Comerț din Sibiu) a fost colaborator al Securității, acestuia i s-au întâmplat următoarele: a fost reales pentru un nou mandat de șapte ani în fruntea Camerei de Comerț Sibiu, i-a fost aprobată activitatea de a conduce doctorate la Universitatea București și la cea de Vest, din Timișoara în noul an universitar, a primit în continuare susținere pentru a coordona finalul programului Sibiu Regiune Gastronomică Europeană, iar președinta Consiliului Județean și primarul Sibiului au dat declarații publice în care își manifestă aprecierea față de sprijinul pe care acesta li-l poate oferi instituțiilor pe care le conduc, scrie Turnul Sfatului din Sibiu.

”Domnul Iordănescu m-a informat oficial despre nota de constatare CNSAS la puțin timp după ce i-a fost comunicată și mi-a pus la dispoziție atât mie, cât și altor parteneri instituționali, o copie completă a respectivului dosar, tocmai pentru a putea corect evalua situația din punct de vedere al parteneriatului, dovedind în acest fel atât asumarea serioasă a situației, cât și transparență. Nu voi comenta în niciun fel o decizie a unei instanțe, dar cred că merită să ne amintim cu toții că până la rămânerea definitivă a unei hotărâri orice persoană se bucură, în democrație, de prezumția de nevinovăție”, declară Daniela Cîmpean, președinta CJ Sibiu. Ea are și o apreciere proprie la adresa șefului Camerei de comerț. ”Personal m-aș bucura dacă mai mulți sibieni și-ar pune în slujba comunității timpul și priceperea, în mod gratuit și dezinteresat, așa cum o face de ani de zile dl Eugen Iordănescu și întreaga echipă de la Camera de Comerț și le mulțumesc tuturor pentru aceasta” .

FOTOGRAFIE DE ARHIVA Astrid Fodor, viceprimar al Sibiului, participa, alaturi de Klaus Iohannis la sedinta de Consiliul Local, la Sibiu, 27 februarie 2014. SILVANA ARMAT / MEDIAFAX FOTO

”E o întâmplare din viața mea, care nu poate fi schimbată. Vă invit să aflați cum funcționa Miliția și Securitatea, pentru a afla cum recrutau și cum stăteau pe capul tău. De asemenea vă pun la dispoziție faptul că un an de zile mi-au făcut urmărire informativă pentru a avea cu ce să mă șantajeze. De asemenea, ați fost în sală când s-a prezentat că acest dosar a fost abandonat că nu aveau ce scoate din el, că nu am fost remunerat, deși mi s-a propus. Am fost timp de un an lucrat informativ ca să știe cu ce să mă mobilizeze și în toate documentele informative primite de la Sibiu scrie «nu figurează în evidențele noastre»”, a declarat pentru TS Iordănescu.

La fel, nici primarul Sibiului, Astrid Fodor, nu găsește că angajamentul semnat cu Securitatea este vreo piedică în ”relația instituțională”. Care, printre altele, a însemnat elaborarea strategiilor orașului. ”Relația instituțională între Primăria Municipiului Sibiu și Camera de Comerț, Industrie și Agricultură, reprezentată de președintele Gheorghe Aldea și de directorul general, dr. Eugen Iordănescu, nu va fi influențată de decizia CNSAS pentru că această colaborare este una solidă, bazată pe competența și aria de responsabilități a fiecărei instituții. Prin decizia CNSAS nu i se contestă domnului dr. Eugen Iordănescu nici capacitatea, nici expertiza, nici abilitățile profesionale, esențiale pentru o colaborare interinstituțională eficientă”, răspunde Astrid Fodor.