Secretul lui Pimen și casetele lui Stănculescu din Elveția

0
282

de Andrei Bădin

Înaltul Pimen a plecat cu unul din secretele istoriei noastre post-decembriste: vizita Regelui de Paști 1992 începând de la Putna la București. Atunci au fost mai mulți ierarhi care l-au invitat pe Rege, începând cu Nicolae al Banatului. A urmat momentul vizitei ratate de la finalul lui 1992 când Patriarhul Teoctist l-a invitat pe Rege pentru un moment important (am publicat în epocă stenogramele de la Casa Regală în România Liberă).

Chiar dacă erau acuzați de ”iliescism” mulți ierarhi au jucat atunci un alt rol destul de discret dar important, inclusiv Pimen, dar probabil jocurile de culise ale altora s-au încurcat undeva.

Și generalul Stănculescu a ”plecat” fără a explica public niciodată vizita discretă la Versoix (am avut o discuție privată cu el în care singurul lucru pe care l-a apăsat se referea la casetele pe care le depusese undeva în Elveția- oare cine a pus mâna pe ele?).

Privind retroactiv probabil a fost un joc inclusiv cu actori și regizori externi, dar în care în cele din urmă ipoteza regală a eșuat, iar în 1997 momentul 1992 se epuizase inclusiv prin apariția în scenă a cărătorului de tăvi Duda. Oricum pentru istorici va fi un moment interesant cândva deschiderea arhivelor. Martori mai sunt puțini!