Articolul 24 alin. 2 din Legea nr. 14/1992 privind organizarea şi funcţionarea Serviciului Român de Informaţii spune că:“Prim-adjunctul directorului Serviciului Român de Informaţii şi adjuncţii directorului au rang de secretari de stat şi sînt numiţi de Preşedintele României, la propunerea directorului Serviciului Român de Informaţii.” Avocatul Elenina Nicuț, a scris că pe facebook că acest lucru înseamnă că cine face propunerea numirii o face și pe cea pentru demitere. Regula simetriei formelor impune ca eliberarea din functie pentru alte motive decat demisia (la cerere) sa se faca tot la propunerea directorului SRI, a scris Nicuț pe facebook. Această regulă a fost respectată în toate cazurile anterioare de eliberare din funcție la cerere a adjuncților SRI: Decret nr. 10/2009, Decret nr. 738/2007, Decret nr. 883/2001, Decret nr. 43/2001 si Decret nr. 52/1998.
”Am avut decretul scris, doar că nu l-am semnat, dar am primit un alt raport al serviciului în 2 săptămani care îmi arăta o altă realitate decât cea intuită inițial. El a fost scris și eu am spus vreau un raport. Dacă raportul îmi confirma presupunerea că sunt servicii românești aș fi semnat decretul, era evident că era un joc politic”, a declarat Traian Băsescu, marți seară la B1 TV.
“Primind un raport, strict secret, de la mine nu veți scoate niciodată secrete de stat și ce s-a discutat în cabinetul meu, eu nu pot încălca legea. Raportul trebuie secretizat, pe conținut. Nu neapărat pentru relațiile noastre internaționale dar pentru intern e deplin justificată secretizarea raportului. Am cerut la juridic să îmi facă decretul sub rezerva semnării dacă nu primesc un raport convingător. Raportul a fost convingator”, a adăugat fostul șef al statului.
Întrebat dacă e posibil ca filajul Elenei Udrea și Alinăi Bica să fi fost unul particular. Băsescu a precizat: “Nu a spus nimeni neapărat că a fost o agenție particulară, că a fost o agenție de stat, v-am spus doar ca a fost un raport. Nu cred că poate fi desecretizat, cel puțin în următorii zece ani.”

DOVADA
Ultima schimbare a unui adjunct al directorului SRI s-a făcut în mandatul lui Traian Băsescu prin Decretul nr. 10/2009. În decret se spune:

decret
În temeiul prevederilor art. 94 lit. c) şi ale art. 100 din Constituţia României, republicată, ale Legii nr. 14/1992 privind organizarea şi funcţionarea Serviciului Român de Informaţii, cu modificările şi completările ulterioare,având în vedere propunerea directorului Serviciului Român de Informaţii, Preşedintele României d e c r e t e a z ă:

Articol unic.
La data de 20 ianuarie 2009, domnul general cu patru stele (r) Zamfir Ioan Dumitru se eliberează din funcţia de adjunct al directorului Serviciului Român de Informaţii.

 

SECRETUL DECRETULUI DE DEMITERE

Conform prevederilor legale un decret de schimbare din funcție a lui Florian Coldea putea fi făcut doar la propunerea directorului SRI de la aceea vreme, George Maior.

SCRIE-NE

Nu suntem acum aici. Dar ne poți scrie.

Se trimit datele

©2019 @ optimizare SEO realizata de www.VasPavITConsulting.ro

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?