Salariile reale din Ungaria au început să crească din nou, dinamica creşterii veniturilor depăşeşte rata inflaţiei, a subliniat Sándor Czomba, secretarul de stat responsabil cu politicile de ocupare a forţei de muncă din partea Ministerului Economiei Naţionale, miercuri, pe canalul public de ştiri M1.
Politicianul a explicat că din 2013, veniturile reale au crescut în mod continuu; între septembrie 2022 şi august 2023 s-a înregistrat o scădere a acestora din cauza inflaţiei ridicate, însă în septembrie 2023 trendul s-a inversat, lupta împotriva inflaţiei a fost câştigată, astfel că în 2024 accentul trebuie pus pe stimularea economiei, creşterea consumului şi rezolvarea problemelor de pe piaţa muncii.
Secretarul de stat a relatat că în 2024 ne putem aştepta la o inflaţie de aproximativ 6%, salariile minime şi veniturile minime garantate vor creşte cu 15%, respectiv 10%, iar acest lucru va avea un impact şi asupra salariilor medii, întrucât creşterea componentelor salariale inferioare vor „trage în sus” şi salariile celorlalţi. Toate acestea arată în mod clar că anul acesta ne putem aştepta la creşterea veniturilor reale, iar acest lucru se va reflecta şi în consum.
Sándor Czomba a vorbit şi despre faptul că piaţa muncii din Ungaria este strânsă; angajatorilor le este greu să găsească forţă de muncă potrivită, astfel încât dinamica creşterii salariilor nu va încetini, deoarece profesioniştii buni trebuie plătiţi pe măsură.