spot_img
22.2 C
București
vineri, iunie 21, 2024
AcasăActualitateSecretar de stat în MAE maghiar: Secuii şi toate comunităţile maghiare de...

Secretar de stat în MAE maghiar: Secuii şi toate comunităţile maghiare de peste hotare se pot bizui pe guvernul ungar. Vom face totul pentru ca drepturile lor existente să fie păstrate şi extinse în toate modurile posibile

-

Secuii şi toate comunităţile maghiare de peste hotare se pot bizui pe guvernul ungar – a declarat vineri, la Budakeszi, Tamás Menczer, secretar de stat pentru relaţii bilaterale în cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior.

În cadrul unei ceremonii organizate cu ocazia Zilei Libertăţii Secuieşti, secretarul de stat a subliniat: guvernul ungar este alături de ei chiar dacă nimeni altcineva nu mai este şi va face totul pentru ca drepturile lor existente să fie păstrate şi extinse în toate modurile posibile. 

- Advertisement -

El a precizat: unul dintre principiile cele mai importante ale politicii externe a guvernului ungar este că fiecare maghiar este responsabil pentru toţi maghiarii.

Secretarul de stat a subliniat: ceea ce este important pentru inimile noastre, ceea ce sărbătorim, nu este determinat de graniţele ţărilor, ci de sentimentele noastre, iar inima noastră este plină de dragoste şi angajament pentru conaţionalii noştri secui, pentru comunitatea secuiască.

Se cuvine să-i respectăm şi să-i omagiem pe eroii din 1848 şi de la începutul anilor 1850, care erau gata să sacrifice totul, chiar şi viaţa, pentru patria şi pentru libertatea lor – a spus politicianul.

El a constatat, pornind şi de la experienţa proprie: comunităţile secuieşti sunt o “torţă luminoasă” în această lume confuză şi dezorientată. În zilele noastre, libertatea – conform concepţiei liberale – înseamnă eliberarea de constrângeri, iar liberalii văd în orice comunitate o constrângere. Ei declară că omul devine liber atunci când “se debarasează de comunităţi”, inclusiv de comunităţile naţionale, religioase, culturale şi familiale, deoarece acestea îi leagă pe oameni. Pe urmă, alţii îi vor spune ce să gândească – a adăugat el. 

În schimb, secuii ştiu exact cine sunt, tradiţia, istoria, obiceiurile, costumele şi simbolurile sunt importante pentru ei, ţin la ele şi consideră că merită să le păstreze – a subliniat secretarul de stat.

Această identitate şi acest tip de protecţie a identităţii reprezintă posibilitatea, cheia şi garanţia supravieţuirii. Secuii sunt un exemplu şi în această privinţă, deoarece pot distinge binele de rău şi nu se lasă influenţaţi – a conchis Tamás Menczer. 

Árpád János Potápi, secretar de stat pentru politică naţională al Cancelariei Prim-ministrului, a declarat: Ziua Libertăţii Secuieşti este rodul revoluţiei şi al luptei pentru libertate din 1848-49. Politicienii europeni de stânga, inclusiv cei maghiari, nu ştiu nici astăzi cum să abordeze dorinţa noastră de libertate – a spus el. 

“Degeaba spunem că nu ne trebuie politici naţionale care duc la discriminarea comunităţii maghiare şi îngreunează folosirea limbii materne şi învăţământul în limba maternă, lor nu le pasă. Degeaba spune că revendicăm drepturile comunităţilor maghiare din Bazinul Carpatic, care le-au fost acordate cu ani în urmă, de exemplu în Transcarpatia sau în Ţinutul Secuiesc, lor tot nu le pasă” – a adăugat el.

Atâta timp cât toate comunităţile maghiare nu beneficiază de această libertate, guvernul ungar nu poate sta deoparte, trebuie să reprezinte şi chiar reprezintă cauza libertăţii maghiarilor – a declarat secretarul de stat.

Árpád János Potápi a subliniat: există motive de speranţă. Cea mai importantă realizare din ultima perioadă a fost tocmai consolidarea spiritului de solidaritate a maghiarimii peste tot în lume. Acesta este rezultatul cel mai important obţinut de politica naţională promovată începând cu 2010 – a rezumat Potápi.

Secretarul de stat pentru politică naţională a subliniat: strămoşii noştri – fie singuri, fie ca aliaţi – au fost întotdeauna pregătiţi pentru a susţine libertatea maghiarilor. Secuii nu au ezitat niciodată, când au trebuit să se ridice ca maghiari pentru o cauză dreaptă. Astăzi depinde de noi dacă vom continua şi în acest fel calea strămoşilor noştri. Depinde şi de noi dacă viitorul nostru în Bazinul Carpatic va fi unul paşnic şi liber – a formulat secretarul de stat.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img