Sebastian Ghiță eliberat din arestul din Belgrad

0
40

Sebastian Ghiță a fost eliberat din arestul din Belgrad în schimbul unei cauțiuni de 200.000 de euro. El are obligația să nu părăsească capitala Serbiei.

Curtea Supremă de Justiției a Serbiei a decis ca acesta să fie pus sub control judiciar.

El trebuie să se prezinte de două ori pe lună la secția de poliție.

Omul de afaceri Sebastian Ghiţă a fost audiat, vinere trecută, la Belgrad, ca urmare a cererii de extrădare formulată de autorităţile române.

Ghiță a declarat că se opune extrădării, invocând persecuţii politice.

Fostul deputat Sebastian Ghiţă a fost localizat şi reţinut la Belgrad în noaptea de 13 spre 14 aprilie. Ghiţă avea permis de conducere şi buletin de Slovenia şi era împreună cu fratele său în momentul capturării.

În 27 aprilie, ministrul Justiţiei Tudorel Toader anunţa că autorităţile române au transmis la Belgrad toate documentele pentru extrădarea lui Sebastian Ghiţă.

Miercuri, Sebastian Ghiţă a intrat în direct cu autorităţile judiciare din România, într-o videoconferinţă, în cadrul unei şedinţe secrete care a avut loc la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. El ar fi trebuit să răspundă întrebărilor în cadrul şedinţei de judecată în dosarul privind vizita fostului premier britanic Tony Blair în România, în care este urmărit penal şi fostul premier Victor Ponta. Sebastian Ghiţă nu a dat însă nicio declaraţie, invocând că nu este asistat în Serbia de către avocatul ales de el. În aceste condiţii, o nouă videoconferinţă va avea loc luni, au declarat pentru News.ro surse judiciare.

Pe numele lui Sebastian Ghiţă există două mandate de arestare în lipsă, el având cinci dosare penale în România.